Ga terug
+ servings
aubergine dipsaus met olijven uit het kookboek Budget vegan snel
Aubergine dip met olijven
Deze pittige dip is een welkome afwisseling op de meer gebruikelijke baba ganoush uit de Midden-Oosten keuken. Hij is ongelooflijk oppeppend.
Aantal 4 personen
Kook tijd 45 minuten

Ingrediënten
  

  • 4 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 1 grote aubergine ca. 500 gram, in blokjes
  • 3 tomaten
  • 4 tenen knoflook
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 15 gram bladpeterselieblaadjes fijngehakt (+ extra, optioneel)
  • 1 citroen gehalveerd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • zout en peper
  • handvol groene olijven grofgehakt
  • 1 eetlepel platte peterselie fijngehakt

Instructies
 

  • Schenk 4 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de aubergine toe. Halveer de tomaten, rasp ze op een blokrasp boven de pan en gooi het vel weg (dit zou je over moeten houden op het eind). Rasp de knoflook op de fijnere kant van de blokrasp boven de pan. Voeg de koriander, komijn, het chilipoeder, de peterselie en ca. 80 tot 10 ml water toe. Leg een deksel op de pan, breng de vloeistof aan de kook en kook de groenten. Roer geregeld zodat de aubergineblokjes uit elkaar vallen, tot ze na ongeveer 20 minuten papperig zijn.
  • Snijd de citroen doormidden. Pers de ene helft uit en snijd de andere helft in dunne schijfjes.
  • Roer de tomatenpuree en het sap van een ½ citroen door de aubergine-tomatendip en kook nog 5 tot 10 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schep het aubergine-tomaten mengsel in een kom. Bestrooi met de groene olijven. Serveer met een extra scheut olijfolie, de schijfjes citroen en wat peterselie. Lekker op stokbrood, platbrood of matses.

Voedingswaarde

Calorieën: 95kcal | koolhydraten: 15g | eiwit: 3g | vet: 4g | verzadigd vet: 1g | vezels: 6g | suiker: 8g | vitamine C: 32mg