Op deze Meatless Monday een bijgerecht voor de kerstdis: superlekkere aardappel-knolselderijtaartjes (mijn favoriet!). Eigenlijk is het een mix tussen aardappel-knolselderijpuree en gratin dauphinoise. Heel gemakkelijk om te maken: je maakt éénpersoonstaartjes in een muffinvorm. Bovendien helemaal voor te bereiden. Ze smaken perfect bij de entrecôte in rode wijnjus of de hertenbiefstuk met in port gemarineerde vijg.
Welke wijn erbij?
Dat hangt natuurlijk af van het hoofdgerecht dat je erbij uitkiest.
Muziek: en als je dan toch in de keuken bezig bent, draai dan deze mooie winterse CD van Sting; If on a winter’s night… (2009). Mooi mediatieve muziek, die past bij mooie winterse kerstdagen.
4 personen | 30 minuten + 30 minuten baktijd |
Ingrediënten
- 250 g aardappels
- 300 g knolselderij
- 125 ml slagroom
- 1 eierdooier
- ½ teentje knoflook, geperst
- snufje nootmuskaat
- 50 g geraspte oude kaas
- waterkersblaadjes
- Extra: muffinvorm, aluminiumfolie
Stap 1
Schil de aardappels en de knolselderij. Snijd met een kaasschaaf in dunne plakjes ter grootte van de muffinvorm. Van de aardappel 200 gram en van de knolselderij 100 gram. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vermeng in een maatbeker: slagroom, eidooier, knoflook en nootmuskaat. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 2
Verdeel over 4 muffinholten achtereenvolgens in laagjes: aardappel, kaas, knolselderij, kaas, waterkersblaadjes, aardappel, kaas, knolselderij, waterkersblaadjes en kaas. Op elk laagje een kleine beetje roommengsel schenken. Eindigen met aardappel en kaas. Verdeel de rest van het roommengsel erover. Bak in midden van oven in ca. 30 minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen. Dek af met aluminiumfolie.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm de aardappeltaartjes (met folie) opnieuw ca. 20 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze even laten afkoelen. Snijd de taartjes langs de rand van de muffinvorm los. Schep voorzichtig uit de vorm en zet op het voorverwarmde bord.
* Wil je het wat makkelijker? Schep dan alles door elkaar en doe de massa in een lage taartvorm (f 20 cm). Strooi nog wat extra kaas over de bovenzijde. Bak het taartje dan ca. 40 minuten in de oven.
Credit fotografie; Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti
Meer heerlijke kerstrecepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie