Amsterdam

Restaurant Gin Neo Bistro & Wines

 

Jin Hu is een man van ideeën en plannen, hij laat zich inspireren door zijn jeugd, zijn emoties en een urban lifestyle. Nadat hij in Arnhem Bistro Velvet goed op de kaart heeft gezet ging hij op zoek naar een groter publiek in Amsterdam. Het nieuwste idee uit zijn koker: Gin Neo Bistro & Wines op Westerstraat 264. Al in de tweede week na de opening (vrijdag 2 oktober) mocht ik proeven van zijn culinaire kunsten. Hij ziet GIN als een logische volgende stap om een coole en funky plek neer te zetten waar het goed eten en drinken is.

Anders dan je zou verwachten, is Gin geen cocktailbar. Het is meer een restaurant dat onder de noemer ‘bistronomie’ valt. De stijl van restaurant en personeel is casual en ontspannen. Smaak is belangrijk, receptuur minder. No nonsense dus, maar zeker met gastronomische ambitie. Dat de aankleding van het restaurant wat rauw en basic oogt, kun je als hip zien, maar is eigenlijk een beetje geboren uit gebrek aan financiële middelen. Alle aandacht en investering gaat uit naar het eten en drinken.

Duidelijk is dat in veel van Jin Hu’s gerechten het zuur een belangrijke basissmaak is. En laat dat nu ook mijn voorkeur zijn. Verder veel frisse bistrogerechten met wat Aziatische invloeden. Zo eten we onder andere gerechten als Hollandse nieuwe:  Gin Tonic, tomaat, bier en haringgraat. We drinken daarbij Gobelsburger Gruner Veltliner Lössterrassen (Kamptal, Oosterijk) en Rog uit het visnetje: zeewieren, kokkel, gerookte boter, venkel waarbij een Salmariano Verdicchio (De Marken, Italië) wordt geschonken.

Spannende smaakcombinaties
Doordat Jin zijn carrière is begonnen als sommelier is wijn een belangrijk onderdeel van de formule. Er gaat veel aandacht uit naar wijn/spijs combinaties. Sommelier Merlijn Kemper vertelt enthousiast aan tafel hoe combinaties tot stand zijn gekomen en dat het soms een puzzel is gezien de spannende smaakcombinaties die chef Jin bedenkt voor de gerechten. Zo kiest hij voor bij de Eend met kimchi (gemaakt van aubergine, popcorn, pruim en pompoen) een Paxton AAA Shiraz Grenache. De wijn blijkt de zure tonen van de kimchi zeker aan te kunnen, het maakt de wijn zelfs wat ronder en zoeter, tegelijkertijd zorgt hij voor een mooie combinatie met de pruimensaus.

We sluiten af met een showstukje: Smokey Pineapple: kokos, fenegriek, hondsdraf, kippenlever. Wijn: Bimbadgen Estate Botrytis Semillon (Hunter Valley, Australië). Voor sommige tafelgenoten is zo’n dessert met kippenlever net iets te veel uitdaging. Ik ben geen zoetekauw, dus voor mij is het een geslaagde en bijzondere combinatie.

Gin Neobistro & Wines laat zien dat Jin Hu het experiment niet schuwt en voor een heel redelijk bedrag de gasten wil laten genieten van spannende gerechten en een goed glas wijn. Voor  € 45,- eet je 5 mooie gangen. Er wordt gekookt met de seizoenen. Dat wordt deze winter nog maar eens proeven…

Credit: fotograaf Jan Bartelsman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *