Hamilton Russell verticale proeverij

Zuid-Afrikaans rood
10 x Pinot Noir van Hamilton Russell

Op de warmste septemberdag ooit, fiets ik (Yvonne Zohar) voor I Love Food & Wine naar restaurant Rijks, pal naast het Rijksmuseum, voor de eerste verticale proeverij van Hamilton Russell Pinot Noir buiten het Afrikaanse continent. Hamilton Russell staat bekend als één van beste Zuid-Afrikaanse Pinot Noir en Chardonnay producenten. Eigenaar Anthony Hamilton Russell is hiervoor speciaal overgekomen en vertelt zijn verhaal.

Zoals zo vaak is een verhaal over een wijn zelden alleen een verhaal over druiven en wijnstokken, het is vaak meer dan dat. In dit geval is het ook het verhaal over de familie Hamilton Russell. Het verhaal begint in 1975 als oprichter Tim Hamilton Russell  170 hectare grond koopt in Walker Bay aan de Zuidwestelijke Kaap. “We waren hier 10 jaar eerder dan de rest. We gebruikten vrijwel alle nobele rassen”, vertelt Anthony, ”maar niet Chardonnay. De Chardonnay stokken hebben we min of meer Zuid Afrika binnen gesmokkeld.”

Voorliefde voor Bourgogne

Op 13 september 1991, op de kop af bijna 25 jaar geleden, neemt Anthony de leiding over. In 1994 koopt hij het wijnbedrijf. “Je moet een duidelijke visie voor de stijl van de wijn hebben en voor mij is dat Bourgogne”.  Na uitgebreid bodemonderzoek blijkt een gebied van 52 hectare het meest optimaal voor Chardonnay (30 ha) en Pinot Noir (22 ha). “Het land, de grond vertelt ons wat werkt. We hebben geleerd dat de arme, stenige kleibodems van Bokkeveld schalie ons de essentiële ‘Hamilton Russell-ness’ geven”.

Hemel en Aarde vallei

De Chardonnays en Pinot Noirs van Hamilton Russell worden gemaakt in de Hemel en Aarde vallei (zo genoemd na de herindeling van Walker Bay in 2006), een van Zuid Afrika’s meest zuidelijke en mooiste wijnstreken. De Hamilton Russell  wijngaarden liggen op minder dan drie kilometer van de Atlantische Oceaan en de zeebries (beinvloed door de koude benguelastroom die vanuit Antarctica langs de kust stroomt) maakt dit daar tot een van de koelere regio’s.

De Hemel en Aarde vallei is bijzonder geschikt voor Pinot Noir volgens Anthony. De grond heeft een ongewoon hoog kleigehalte, variërend van 25% tot 55% , wat overeen komt met het kleigehalte van de Côte-d’Or in de Bourgogne. “Hierdoor is de Hemel en Aarde vallei een van de weinige gebieden buiten de Bourgogne waar Pinot Noir een gelaagde structuur krijgt die verder gaat dan een rechtstreekse expressie van het druivenras. Alleen missen we de kalksteen die je in de Bourgogne wel vindt.  Maar wij produceren weer wijn op een van de oudste bodems ter wereld, met veel ijzer en kleimineralen”. De gemiddelde temperatuur in het groeisezoen is vrijwel gelijk; 25 °C in de Hemel en Aarde vallei versus  24.6 °C in de Bourgogne.

Remmende voorsprong?

Sinds de jaren 90 heeft de wijnbouw in deze regio zich aanzienlijk uitgebreid. Vier oud-wijnmakers (van de in totaal vijf) van Hamilton Russell zijn voor zichzelf begonnen en daarnaast wordt Hamilton Russell geconfronteerd met de serieuze concurrentie van een aantal uitstekende nieuwkomers.
Heeft pionier Hamilton Russell  last van de wet van de remmende voorsprong? Daar lopen de meningen over uiteen. In ieder geval hebben ze bij Hamilton Russell ook niet stil gezeten. Vanaf 2010 worden er veel technische verbeteringen doorgevoerd. Ze krijgen meer oog voor de natuur en passen biologisch-dynamische principes toe. 2015 is het eerste jaargang waarin alle deze veranderingen zichtbaar worden. Verder werken ze samen met de University of Burgundy in Dijon, Frankrijk. Inmiddels hebben 50 jonge wijnmakers  uit de Bourgogne meegeholpen met  de oogst. “Wij leren van hun passie en zij leren van ons wat het betekent om te werken met Pinot Noir en Chardonnay in een ander terroir en klimaat”, licht Anthony toe.

Het verschil tussen de jaargangen

En dan is er de wijn, 10 vintages Hamilton Russell Pinot Noir van 2005 tot en met 2014; twee flights van 5 jaargangen. De tropische temperatuur van vandaag verwarmt de wijn zodanig dat die eigenlijk te warm is om goed te proeven. Jammer, desondanks is  Anthony trots op zijn wijn. “Wij willen dat onze Pinot Noir het beste van onze specifieke locatie tot uitdrukking brengt. Het is niet het wijnmaken, maar de locatie die de wijn maakt. En, het weer. Zo ontstaat de wonderlijke, onvoorspelbare schoonheid van wijn”.

2005

De 2005 Pinot Noir bereikte zijn hoogtepunt in 2015, maar is nu stabiel. Roodbruin van kleur, tekenen van leeftijd in de neus. Droog, medium body, nog steeds rijp fruit, maar vooral wat de Engelsen noemen savoury, hartig en aards. Niet slecht, maar geen hoogvlieger. Alcohol  14.1 %

2006

Goed jaar;  gestructureerd,  met meer levendiger fruit dan in de 2005. Kruidig, met complexe tonen van rijp fruit, zoethout en hout, rokerige ondertoon. Nog steeds goede balans en textuur, rijpe tannines, mooie lengte. Sinds lang uitverkocht. Alcohol  14.2 %

2007

Een van hun top Pinot Noirs volgens de Wine Spectator.  Een rijke, meer open jaargang volgens Anthony.  Medium body, robijn van kleur, kruidig met rijp zwart en rood fruit. Een aromatische, bloemige  geur. Goede zuurgraad, fijnkorrelige tannines, terwijl de aardse specerijen diepte toevoegen, peperig in de afdronk.  Complex en intens. Alcohol  13.6 %

2008

De 2008 ruikt anders. Tonen van reductie, in kleur en geur. Een lichtere stijl, rood fruit met een kern van zure kersen, rode bessen. Ruikt naar groene tomaten. In de afdronk een lichte ijzersmaak.  Elke 4 à 5 jaar hebben we een afwijkend jaargang legt Anthony uit; lichter, minder gestructureerd en rijp. Volgens hem komt dit vooral door het weer, maar navraag leert dat dit waarschijnlijk ook door het leaf roll virus wordt veroorzaakt. Dit virus verkort de levensduur van een wijnstok en maakt rijpen van de druiven moeilijk. Eigenlijk de enige manier om dit voor te blijven is door het herplanten van de aangetaste delen van de wijngaard met gezonde wijnstokken.  Alcohol  13.3 %

2009

Donkerder rood, met een bruine tint. Doet zich ouder voor. Soepel, hartig, zoals een Pinot Noir uit een warmer land zou moeten zijn; veel rijp fruit (kersen, rode bessen), verder zwarte thee en sandelhout, maar ook een zoute, minerale ondertoon. Anthony zegt: ”Het doet denken aan een mix van wijn met een slokje zeewater”.  De elegante tannines geven structuur aan de wijn en zorgen voor een lange afdronk, die verder wordt  ondersteund door een goede zuurgraad. De wijn is zacht, maar mist de gelaagde complexiteit van sommige andere jaargangen.  Alcohol  13.9 %

2010

De 2010 Pinot Noir is in mijn ogen beter dan de 2009; een Pinot Noir met meer vlezig rood fruit op de botten. Rijp, sappig en lekker compact. Een wijn in balans.  Goede structuur met veel aroma’s van kersen, pruimen, bramen en cranberries die wordt ondersteund door zeer fijne tannines. Mooie, lang aanhoudende afdronk.   Alcohol  13.7 %

2011

2011 was een moeilijk wijnjaar met de helft van de normale opbrengst. Toch is de wijn best wel soepel en expressief, met vooral rode kersen, en een vleugje peper. Mist een beetje de diepte en structuur.  Alcohol 13,7%

2012

2012 is weer  uitstekend. Rijke structuur met veel fruit (rode bessen, aardbeien, kersen,  pruimen) en een  subtiele hint van eikenhout /cederhout. Hartig (savoury) met zijdezachte tannines, maar ook de aardse tonen van kruidnagel en kaneel. Alcohol  14,1%

2013

In het begin heeft de 2013 een zekere geslotenheid, de helderrode wijn ontwikkelt zich in het glas. In de geur licht hout, bosbessen en frambozen,  kruidige en aardse aromas. Er is hier meer intensiteit dan in de 2012. De smaak is stevig, weelderig, maar toch elegant met  een goede structuur en balans. Ik proef sappig rood fruit, zoals kers, pruim, aardbei , dat mooi contrasteert met de aardse, donkere smaak van nootmuskaat en kruidnagelen.  De tannines zijn zijdezacht. Dit is geen makkelijke wijn aldus Anthony, maar wel een met een ongebruikelijke complexiteit voor een Pinot Noir die niet uit de Bourgogne komt. Alcohol 14 %

2014

2014 is opnieuw een jaargang met lichtere wijnen. Hij lijkt heel licht geoxideerd. De wijn is ingetogen, kruidig en ‘hartig’, met rood fruit (zure rode kersen, net geplukte bijna rijpe aardbeien en frambozen) op de achtergrond.  De tannines zijn aanwezig, maar slank. Alcohol 13.51%

 

 

Hamilton Russell wordt in Nederland vertegenwoordigd door Jacobus Boelen,  tak van Oud Reuchlin & Boelen.

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *