Wat is anders?

De nieuwe Schijf van Vijf

Op I Love Food & Wine laten we zien, elke dag opnieuw, hoe je jouw leven lekker kunt maken. Maar behalve lekker is gezond minstens even belangrijk. Daar zorgen we ook voor! Dinsdag 22 maart werd door het Voedingscentrum de Nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. Wat is er veranderd? En zijn alle vernieuwingen ook verbeteringen. We zetten de grote lijnen even op een rijtje.

Volgens Gerda Feuneke, directeur van het Voedingscentrum, had het  voorlichtingsmodel van het Voedingscentrum hoognodig een update nodig. Op basis van de eerder gepubliceerde richtlijnen van de Gezondheidsraad van vier maanden geleden, aangevuld met extra vitaminen en mineralen, is deze nieuwe Schijf van Vijf tot stand gekomen. Want vooral door allerlei dieetgoeroes, hippe foodbloggers en trendy kookboekschrijvers is er nogal wat verwarring ontstaan over de vraag ‘wat is gezond eten’. De nieuwe Schijf van Vijf moet houvast bieden! Wat is het idee erachter? Als je volgens de Schijf van Vijf eet, én elke dag producten eet uit alle vijf de vakken, dan krijgt je lijf wat het nodig heeft.

Wat is nieuw en anders?

 Wellicht heb je al het nodige gehoord via televisie, radio of social media. Toch herhalen we nog even de grote lijnen. Wat valt op? Wat is veranderd?

  1. Méér groente in het dagelijkse menu. Ook tijdens de lunch of als tussendoortje.
  2. Peulvruchten zijn belangrijker geworden. Ze zijn van vak veranderd en worden in deze nieuwe Schijf van Vijf gezien als een eiwitvervanger voor vlees en vis.
  3. De nadruk ligt op meer plantaardig en het advies luidt: probeer altijd te kiezen voor ‘volkoren’.
  4. De aanpak is relaxter. Het motto is ‘Elke stap die je zet telt. Het hoeft niet meteen perfect te zijn.’
  5. Hulp wordt aangeboden via de internetsite onder de slogan ‘Ontdek jouw aanpak’. Vul op de site leeftijd en geslacht in en je krijgt een lijst van adviezen en tien verschillende voorbeelden van dagmenu’s, inclusief recepten. Aangevuld met de voedingswaarden en tips over duurzaamheid en dierenwelzijn.

Schijf van VijfPaar kanttekeningen

Hoewel het Voedingscentrum zijn uiterste best doet om met een zo’n goed mogelijk nieuw model te komen, staat iedereen al op voorhand op scherp. En natuurlijk zitten er in zo’n complex geheel als dit altijd de nodige ‘gaten’ en onvolkomenheden. Het is moeilijk om compleet te zijn en het iedereen naar de zin te maken. Toch een paar kanttekeningen:

  1. Is het nieuwe symbool van de Schijf van Vijf duidelijker geworden? Ik denk het niet. Voor de gewone consument staan de verschillende vakken niet meteen scherp op het netvlies. De tekeningetjes rondom de cirkel zijn zo kriebelig en klein, je ziet niet direct wat het moet voorstellen.
  2. Het gele vak staat voor de ‘smeer- en bereidingsvetten’. Wel margarine, halvarine en olie, maar roomboter mag niet. Een doorn in het oog van veel voedingsdeskundigen. Margarine is een fabrieksproduct waaraan vitamine A en D zijn toegevoegd. Terwijl een oerproduct als roomboter (bevat van nature A+D) buiten het vak valt.
  3. Alle recepten op de site zijn voor 2 personen. En bij veel recepten ontbreekt een lekkermakende foto.

Positief is in ieder geval: als je gezond wilt gaan eten, dan zit je met de Schijf van Vijf in ieder geval zeker niet fout. De nieuwe website helpt je beter te kiezen en wijst de weg. En met het advies ‘elk stapje telt’ is er zeker een stap in de goede richting gezet! Natuurlijk kunnen dingen altijd anders of misschien zelfs beter. Maar iedereen is vrij om te kiezen, niet waar.