Koken met de bakplaat (oftewel traybake) is, sinds kort, een grote trend. De drie kookboeken (Groene Bakplaat, Snelle Bakplaat en Wereldse Bakplaat) met onweerstaanbaar lekkere bakplaat gerechten van de Britse Rukmini Iyer hebben hier zeker aan bijgedragen. Waarom zo populair? Tja, ik begrijp het wel. Het is simpel en doeltreffend: alle ingrediënten mengen in een grote braadslede, op de bakplaat of ovenschotel. Je schuift hem vervolgens in de oven, en na zo’n 30 tot 35 minuten kun je aan tafel. De oven doet het werk. Dus heb je deze week weinig tijd, maak het je gemakkelijk met deze 5 suggesties van koken met de bakplaat.
Natuurlijk altijd met een bijpassende wijn (bekijk het wijnadvies bij elk recept). Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor nog meer mooie momenten aan tafel.
MAANDAG
Granaatappel is een prachtige rode vrucht die de liefde symboliseert, een krachtbron voor de liefdesmoter. Op Meatless Monday maken we de Pompoen met linzen en granaatappel uit het kookboek De Wereldse bakplaat. Heerlijk simpel, want alles gaat in één keer in de braadslede. De oven doet het werk.
DINSDAG
Op dinsdag eten we opnieuw vegetarisch en dat is zeker geen straf! Dit recept van Rukmini Orzo (pastasoort die op rijst lijkt) met geroosterde paprika’s komt uit het kookboek De Snelle Bakplaat. ‘Snel’ zit hem voornamelijk in het voorbereidende werk (15 minuten). Daarna gaat je bakblik nog 35 minuten de oven in. Feta en amandelen zorgen hier voor bite. Heerlijk!
WOENSDAG
Woensdag, gehaktdag. Nogmaals een recept uit het kookboek De Wereldse Bakplaat: gehaktballetjes met feta uit de oven. Smeuïge gehaktballetjes van lamsgehakt met bulgur en tomaten. Vooral die gehaktballetjes zijn bijzonder. Je mengt het gehakt met heel veel peterselie, za’atar en feta erdoor. Onwijs lekker. Daarna gaat alles de oven in. Je eet je vingers erbij op. Een recept voor op de favorietenlijst.
DONDERDAG
Ook zo’n fan van geroosterde bloemkool? Dit gerecht bloemkool met kikkererwten uit de oven komt uit het kookboek De Groene Bakplaat. Ook dit vegetarische recept kost weinig inspanning. In een mum van tijd zit alles in je bakblik. Schuif hem de oven in en na 35 minuten kun je aan tafel. Zo simpel is dat! Maar dit traybake-recept Tandoori bloemkool met linzenrijst (niet van Rukmini, maar van Ulva Bergqvist) is ook niet te versmaden!
VRIJDAG
Voor het weekend wijken we uit naar een andere – meer dan verrukkelijke – bestseller. Niet van Rukmini! Nee, dit is een aangepast recept uit een ver verleden: Kip Marbella. Een traybake-gerecht van kip met pruimen en olijven uit Het Delicatessenkookboek (1981); een kookboek met gerechten van de New Yorkse traiteur Silver Palate. Makkelijk om te maken, alleen kost even tijd om de kip te marineren. Begin een dag van tevoren!
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Nog meer makkelijke ovenrecepten nodig nodig? Hier vind je nog vijf.
BEWAAR DIT WEEKMENU MET BAKPLAAT GERECHTEN OP PINTEREST!
Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen