Recensie: Het Oesterboek

Ode aan de Oester

Aan de buitenkant hard & grillig en van binnen glad en zijdezacht, de liefhebber slurpt maar al te graag een oester naar binnen. De oester is hot en magisch. Wist je dat oesters bij de oude Grieken en Romeinen al populair waren door de geneeskrachtige werking en lustopwekkende eigenschappen? Oesters bevorderen ons welzijn, zijn supergezond en bevatten essentiële voedingsstoffen. Dit kun je allemaal lezen in het onlangs verschenen kookboek ‘Het Oesterboek’ met veel oester recepten. Wat staat er nog meer in? Lees dan even verder…

Oesters uit Zeeland
Oesters uit Zeeland

Het boek is samengesteld door drie mensen met een hart voor Zeeland en passie voor de oester vanuit diverse interesses. Zo is Aad Smaal, emeritus-hoogleraar schelpdierculturen aan Wageningen Universiteit, Gees van Hemert een Zeeuwse die veel schrijft over beroepsvisserij, aquacultuur, schelpdiercultuur en voedsel uit zee. En Margot Verhaagen een kenner op het gebied van culinaire Zeeuwse zaken en producten. Zij schrijft hierover in de regionale krant PZC.

De Oesterbanken in het Zeeuwse dorpje Yerseke van de Oesterij
De Oesterbanken in het Zeeuwse dorpje Yerseke

Alles over oesters komt aan bod

De magie van de oester komt in dit boek volop tot leven. Verhalend wordt een compleet beeld gegeven van de persoonlijkheid en het karakter van de oester door de jaren heen. Zo houden ze zeewater schoon, is het kweken duurzaam en worden oesterbanken tegenwoordig aangelegd om kustverdediging te bevorderen en de natuur te herstellen. Aan het woord komen o.a. een kweker, een vissersvrouw, een zeewiersnijder, oesterduikster en een dame die een familiebedrijf runt in oesters. Van oesters kweken op tafels en in mandjes tot het geheim van een goed oestermes. Werkelijk alles komt aan bod.

Chef Wouter Kik van restaurant Codium in Goes
Chef Wouter Kik van restaurant Codium in Goes

Oester recepten van sterrenkoks

Maar dat niet alleen. Negen bekende chefs: DP Arkenbout, Wouter Kik, Syrco Bakker, the Blend Brothers, Edwin Vinke, Richard Ekkebus, Thijs Meliefste, Thomas d’Hooghe en Nick Bril leven zich uit op de oester en delen verrassende oester recepten. Combinaties en sensaties van smaak die de liefhebber inspireert aan de slag te gaan. De chefs vertellen over hun relatie met de oester in persoonlijke verhalen en onthullingen. Ooit een oester bereid op de barbecue, een oestersoep gemaakt of een cocktail met deze zilte smaakmaker? Het kan allemaal.

Oesters met limoengel van Wouter Kik, chef van restaurant Codium in Goes
Oesters met limoengel van Wouter Kik, chef van restaurant Codium in Goes

Meer weten over welke wijn past bij oesters?

Ook vind je in Het Oesterboek een paar pagina’s die gaan over wijn en oesters. Het uitgangspunt hier is dat bij een Zeeuws product als de oester een wijn past uit dezelfde regio. De Zeeuwse wijnmakers verbouwen druivenrassen die in ieder geval passen bij schaal- en schelpdieren:

  • Wijnboerderij de Catharinahoeven uit Waterlandkerkje: ze verbouwen het hybride ras Sterre dat past bij oesters
  • Wijndomein En Passant in Driewegen: zij verbouwen Sauvignon Gris en maken hiervan een gewone witte wijn en een mousserende.
  • Wijndomein De Kleine Schorre in Dreischor. Hier zijn ze gespecialiseerd in klassieke rassen zoals pinot blanc, auxerrois en rivaner. Hun Crémant is speciaal ontwikkeld voor het eten bij oesters.
  • Wijngaard Westerhoeve uit Oostkapelle: de wijnen van deze wijngaard vielen al een aantal keer in de prijzen. Vooral hun Chardonnay past uitstekend bij een plateau fruits de mer.

Meer ideeën nodig? Lees dan het I Love Food & Wine-verhaal over Welke wijn bij oesters.

wijnhoeve de kleine schorre
Wijnhoeve De kleine Schorre

Bestellen kun je hieronder (klik op de link):

Cover Het OesterboekTitel : Het Oesterboek over de magie van de oester
Auteur : Aad Smaal, Cees van Hemert, Margot Verhaagen
Uitgever : Lannoo
ISBN : 9 789401 481137
Prijs : € 39,99

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *