Aan de buitenkant hard & grillig en van binnen glad en zijdezacht, de liefhebber slurpt maar al te graag een oester naar binnen. De oester is hot en magisch. Wist je dat oesters bij de oude Grieken en Romeinen al populair waren door de geneeskrachtige werking en lustopwekkende eigenschappen? Oesters bevorderen ons welzijn, zijn supergezond en bevatten essentiële voedingsstoffen. Dit kun je allemaal lezen in het onlangs verschenen kookboek ‘Het Oesterboek’ met veel oester recepten. Wat staat er nog meer in? Lees dan even verder…
Het boek is samengesteld door drie mensen met een hart voor Zeeland en passie voor de oester vanuit diverse interesses. Zo is Aad Smaal, emeritus-hoogleraar schelpdierculturen aan Wageningen Universiteit, Gees van Hemert een Zeeuwse die veel schrijft over beroepsvisserij, aquacultuur, schelpdiercultuur en voedsel uit zee. En Margot Verhaagen een kenner op het gebied van culinaire Zeeuwse zaken en producten. Zij schrijft hierover in de regionale krant PZC.
Alles over oesters komt aan bod
De magie van de oester komt in dit boek volop tot leven. Verhalend wordt een compleet beeld gegeven van de persoonlijkheid en het karakter van de oester door de jaren heen. Zo houden ze zeewater schoon, is het kweken duurzaam en worden oesterbanken tegenwoordig aangelegd om kustverdediging te bevorderen en de natuur te herstellen. Aan het woord komen o.a. een kweker, een vissersvrouw, een zeewiersnijder, oesterduikster en een dame die een familiebedrijf runt in oesters. Van oesters kweken op tafels en in mandjes tot het geheim van een goed oestermes. Werkelijk alles komt aan bod.
Oester recepten van sterrenkoks
Maar dat niet alleen. Negen bekende chefs: DP Arkenbout, Wouter Kik, Syrco Bakker, the Blend Brothers, Edwin Vinke, Richard Ekkebus, Thijs Meliefste, Thomas d’Hooghe en Nick Bril leven zich uit op de oester en delen verrassende oester recepten. Combinaties en sensaties van smaak die de liefhebber inspireert aan de slag te gaan. De chefs vertellen over hun relatie met de oester in persoonlijke verhalen en onthullingen. Ooit een oester bereid op de barbecue, een oestersoep gemaakt of een cocktail met deze zilte smaakmaker? Het kan allemaal.
Meer weten over welke wijn past bij oesters?
Ook vind je in Het Oesterboek een paar pagina’s die gaan over wijn en oesters. Het uitgangspunt hier is dat bij een Zeeuws product als de oester een wijn past uit dezelfde regio. De Zeeuwse wijnmakers verbouwen druivenrassen die in ieder geval passen bij schaal- en schelpdieren:
- Wijnboerderij de Catharinahoeven uit Waterlandkerkje: ze verbouwen het hybride ras Sterre dat past bij oesters
- Wijndomein En Passant in Driewegen: zij verbouwen Sauvignon Gris en maken hiervan een gewone witte wijn en een mousserende.
- Wijndomein De Kleine Schorre in Dreischor. Hier zijn ze gespecialiseerd in klassieke rassen zoals pinot blanc, auxerrois en rivaner. Hun Crémant is speciaal ontwikkeld voor het eten bij oesters.
- Wijngaard Westerhoeve uit Oostkapelle: de wijnen van deze wijngaard vielen al een aantal keer in de prijzen. Vooral hun Chardonnay past uitstekend bij een plateau fruits de mer.
Meer ideeën nodig? Lees dan het I Love Food & Wine-verhaal over Welke wijn bij oesters.
Bestellen kun je hieronder (klik op de link):
Titel : Het Oesterboek over de magie van de oester
Auteur : Aad Smaal, Cees van Hemert, Margot Verhaagen
Uitgever : Lannoo
ISBN : 9 789401 481137
Prijs : € 39,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen