Home Sweet Home

Hoe smaakt Yvettes Whiskeycake?

Yvette van Boven schrijft over koken en presenteert sinds drie jaar ‘Koken met Van Boven’. In 2006 begon ze het Amsterdamse restaurant ‘Aan de Amstel’. Toen ze na een aantal jaar thuis moest wachten op een rugoperatie, besloot ze om haar recepten op te schrijven. Haar man Oof Verschuuren maakte foto’s en zo ontstond het succesvolle kookboek ‘Home Made’. In 2014 volgde ‘Home Baked’. Yvettes recepten in Volkskrant Magazine zijn gebundeld in ‘Uit de oven van Van Boven’ (2015) en ‘Nog meer uit Van Bovens oven’ (2016).

Op 19 september 2017 verscheen ‘Home Sweet Home’, een ode aan de traditionele en de hedendaagse kookcultuur van Ierland, waar Yvette van Boven de eerste tien jaar van haar leven doorbracht. In het boek staan gerechten als soda bread, pies met Irish stew en whiskeycake.

Uitgeprobeerd

Als fervent whisk(e)yliefhebber moest ik dit laatstgenoemde recept natuurlijk uitproberen. Eerst meng je schil en sap van een sinaasappel met drie eetlepels whiskey en 200 gram rozijnen. Dit mengsel laat je een paar uur, maar liever nog een nacht staan. Je klopt 200 gram (room)boter met 200 gram bruine basterdsuiker tot deze licht en luchtig is. Daarna voeg je er drie losgeklopte eieren in delen aan toe. Vervolgens zeef je 250 gram bloem, twee theelepels bakpoeder en een snuf zout en spatel je dit alles door het beslag. Tot slot voeg je hier het rozijnenmengsel door. De cake moet 60-75 minuten in de oven op 180 graden. Je kunt nog een glazuur maken van 100 gram poedersuiker, twee eetlepels whiskey en een halve eetlepel vanille-extract, maar ik vond dit glazuur niet eens zo nodig. De cake viel goed in de smaak, zelfs bij mijn moeder die niet van whiskey houdt!

Een heel ander gerecht dat ik uitgeprobeerd heb, zijn de irish fish cakes. De ondertitel luidt: ‘een handig opmaakgerecht’ en dat is precies waar het om gaat: je prakt voorgekookte aardappels en voegt hier gekookte witvis (bijvoorbeeld heek of kabeljauw) aan toe. Combineer dit met ketchup, peterselie, citroensap, drie eieren, 100 gram bloem en peper en zout, maak er koekjes van, haal ze door de havermout en bak ze krokant in roomboter en olie. Heerlijk!

Mening

‘Home Sweet Home’ is een kookboek in de inmiddels herkenbare Yvette-stijl: een groot boek met mooie foto’s en grappige tekeningen. En natuurlijk verrassende recepten. Recepten die vaak beginnen met een persoonlijke noot, zoals ‘Ach, eenvoud is zo leuk’ of ‘Volgens mij is dit een van de beste kipgerechten die ik ooit maakte’. Het boek bevat een register op inhoud én een register op ingrediënt en type gerecht, maar het is nog fijner om er verlekkerd doorheen te bladeren!

Credit: Oof Verschuren

 

Cover Home Sweet HomeBestellen? Dat kan hier:

Titel:                     Home Sweet Home
Auteur:                Yvette van Boven
Uitgever:            Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN:                    9789059567542
Prijs:                     € 29,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komen de recepten Shepherd’s pie en Uiensoep online!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *