Bonensalade met prei

Easy Tuesday
Warme bonensalade met prei

Dit gerecht houdt het midden tussen een stoofpot en een salade. Het recept is afkomstig uit het kookboek Doordeweeks van Hugh Fearnly-Whittingstall van River Cottage. Hij schrijft: “Dit is een lekker vegetarisch voorgerecht of een heerlijk bijgerecht bij iets robuusts, zoals varkenskarbonades of worstjes. Hier draait alles om de zoetheid van de prei en de romigheid van de bonen. Voeg grove mosterd toe aan de dressing als je er graag iets knapperigs in wilt”.

2 personen15 minuten
 

Ingrediënten

  •  2 eetlepels koolzaad- of olijfolie
  • 2 preien, in dunne ringen
  • 1 blik cannellini bonen (310 gram), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 volle eetlepel bladpeterselie, fijngesneden
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 6 kropslabladeren
  • Voor de dressing:
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • (1 theelepel grove mosterd)
  • 3 eetlepels koolzaad- of extra verging olijfolie
  • 2 theelepels ciderazijn
  • suiker

Stap 1

Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de prei ca. 7 minuten. Schep af en toe om. Laat de prei niet kleuren. Schep de bonen erdoor en verwarm ze tot ze door en door heet zijn. Haal de pan van het vuur. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper.

Stap 2

Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Schep de dressing door de prei en bonen.

Stap 3

Verdeel de slabladeren over 2 borden en schep het warme bonen-preimengsel erop. Dien meteen op met geroosterd zuurdesembrood.

 

Welke wijn bij…

Warme bonensalade met prei

De volle romige smaak van de bonen wordt aangevuld met de licht zoete nog iets knapperige prei en pittige mosterd. Het zoete, volle van bonen en prei vraagt om een ronde witte wijn; een chardonnay voldoet hier uitstekend. Het rijpe fruit van de Chardonnay L uit de Languedoc past goed bij de lichtzoete impressie van de salade.

 

Kookboek DoordeweeksKookboek Doordeweeks

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Het boek laat zien hoe goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten het hart van elke familiekeuken kunnen vormen.

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Doordeweeks. River Cottage. 
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
Prijs: € 24,95

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties in je mailbox? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *