Historisch kookgenot

Het verleden op je bord

Kookboeken doen het nog steeds geweldig in de winkels, zeker met de feestdagen in aantocht. Ook voor culinaire geschiedenis is er steeds meer interesse. Afgelopen maanden verschenen er diverse boeken op dit gebied. Begin december werd een heel fraai historisch kookboek gelanceerd: Het verleden op je bord, uitgegeven bij Karakter Uitgevers ism de Koninklijke Bibliotheek (KB). Ik was uitgenodigd op de presentatie.

Wat maakt dit boek zo speciaal? Historische kookschriften-specialist Christianne Muusers selecteerde uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag 45 historische recepten. Die authentieke recepten werden bewerkt naar eigentijdse receptuur en voorzien van achtergronden en wetenswaardigheden. En beide, recepten en achtergronden, zijn absoluut een applausje waard. De recepten zien er namelijk stuk voor stuk heel toegankelijk uit. Maar vooral de begeleidende informatie is heerlijk om te lezen en zeer gedegen. Daarmee geeft Het verleden op je bord een helder beeld van onze culinaire geschiedenis, van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw, zonder al te zeer te versimpelen. Werkelijk een genot om te lezen.

Mooie mix
Na een inleiding volgen vier hoofdstukken: ‘Artsen en koks’, met recepten uit de vijftiende en zestiende eeuw, ‘Koks en cuisiniers’ over de zeventiende eeuw, ‘Keukenmeesters en keukenmeiden’ over de achttiende eeuw en ‘Chefkoks en kookjuffen’ over de negentiende eeuw. Daarna volgen nog beschrijvingen van basisrecepten en ingrediënten én, heel fijn, de recepten in originele versie. Handige zaken als een bibliografie en register completeren het geheel. Het boek is bovendien prachtig geïllustreerd, met een mooie mix van historische afbeeldingen en moderne foto’s van diverse gerechten.

Van drankjes tot taart
Of de gerechten ook lekker zijn? Jazeker, in ieder geval als ik afga op wat er aan hapjes tijdens de presentatie werd geserveerd. Daar kregen we een glaasje uitstekende hipocras, heerlijke kalfsgehaktballetjes uit de zeventiende eeuw en smakelijke ‘gateaux de Savoie’ uit de achttiende eeuw. Die laatste waren ook nog eens heel mooi om naar te kijken. Als ik het boek nog niet had, wist ik wel wat de Kerstman mij mocht brengen.

Cover Het verleden op je bordBestellen? Dat kan hier:

Titel : Het verleden op je bord
Auteur: Christianne Muusers
Uitgever : Karakter Uitgevers
ISBN : 978 90 452 1036 0
Prijs : € 29,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *