Hartstikke Lekker

Trendy, maar gezond

Het kookboek Hartstikke Lekker, Koken voor en met je hart bevat naast vele pagina’s uitleg over vetten, zouten, noten, suikers en andere koolhydraten, meer dan 100 recepten. Het mediterrane dieet wordt in het boek als beste beoordeeld. Het gezonde karakter van dit dieet ligt volgens de beschrijving aan de forse hoeveelheid onverzadigde vetzuren die het bevat, en daarbij veel goede koolhydraten. Een goed eetpatroon bevat olijfolie, fruit, noten, verse groenten en granen, vis (ook rauwe) en gevogelte en weinig zuivel en rood vlees en kruiden in plaats van zout. Het is een kookboek voor iedereen die anders moet, en voor iedereen die anders wíl eten.

De zussen Janine en Annemieke Jansen aten hun hele jeugd vetarm en later ook zoutarm vanwege de broze gezondheid van hun vader. Bewust eten werd voor hen daardoor een tweede natuur. Annemieke is cardioloog geworden en weet daardoor wat de gevolgen van ons eet- en leefpatroon voor ons lichaam zijn. Hartstikke lekker heeft daarom als ondertitel: Voorkomen is beter dan genezen. En op een extra sticker op het boek staat nog eens: Koken voor en met je hart! Dat in dit boek alleen maar supergezonde gerechten staan is duidelijk. Hiermee kun je 2018 gezond beginnen.

Het kookboek

Het boek bevat naast vele pagina’s uitleg over vetten, zouten, noten, suikers en andere koolhydraten, meer dan 100 recepten. Het mediterrane dieet wordt in het boek als beste beoordeeld. Het gezonde karakter van dit dieet ligt volgens de beschrijving aan de forse hoeveelheid onverzadigde vetzuren die het bevat, en daarbij veel goede koolhydraten. Een goed eetpatroon bevat volgens de zussen Jansen veel olijfolie, fruit, noten, verse groenten en granen, vis (ook rauwe) en gevogelte en weinig zuivel en rood vlees en kruiden in plaats van zout. Het is een kookboek voor iedereen die anders moet, en voor iedereen die anders wíl eten.

Uitgeprobeerd

Ik heb een aantal gerechtjes uit het boek geprobeerd. Zoals de Zalmsashimi met limoen-saffraansaus. Een leuk en vooral lekker voorgerechtje bestaande uit mooi gesneden rauwe zalm (dus geen gemarineerde zalm), dille om te garneren, en een sausje van citroengras, enkele saffraandraadjes, limoensap, zure room (natuurlijk light) en honing naar smaak. Het recept begint met de zin: “Voorstanders van zure room zijn we niet…” en dat is eigenlijk een beetje de teneur van het hele boek: continu word je gewezen op ingrediënten die niet goed voor je zouden zijn. Maar goed, het boek gaat ook over gezond koken, dus dat neem ik voor lief.

Verder maakten we een lekkere maaltijd met Kip yakitori en Fried rice. De kip wordt gemarineerd in ingekookte sojasaus (natuurlijk lo-salt) met olie, mirin en honing en daarna gegrild en geserveerd met bosuitjes. De rijst is van te voren gekookt en is goed afgekoeld. En wordt opgebakken met gesneden uien, gemberwortel, taugé en geklutste eieren. Heerlijk bij elkaar!

Mening

Het boek past in de trend van gezond koken en eten. Welke ingrediënten kun je beter vervangen door gezondere producten? En hoe blijft de smaak van al die producten zo puur mogelijk? Wanneer je echt hart- of ander patiënt bent, kun je hier goede tips uithalen. Verder is het niet direct een boek dat ik in de keuken open laat liggen, daar zijn de recepten niet allemaal even praktisch voor. Maar de Biefstuksalade met shiitakes en dragon ga ik toch zeker nog een keer maken.

Als boekenliefhebber viel mijn oog op een mooie uitspraak uit het boek Physica uit 1150 van Hildegard von Bingen (over de helende kracht van de natuur): ‘Spelt leidt tot zuiver bloed en geeft een vrolijk gemoed’. Prachtig.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Hartstikke LekkerTitel : Hartstikke lekker
Auteur : Annemieke Jansen & Janine Jansen
Uitgever : Fontaine
ISBN : 9789059566194
Prijs : € 19,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.