Ei en cocotte met gerookte zalm & Pinot Blanc

Deze eieren ‘en cocotte’ met zalm zijn makkelijk en toch net weer even anders. Ideaal voor de paasbrunch #pasen #brunch #eieren

Paasweekend staat voor de deur! Dat wordt gezellig brunchen met de hele familie. Deze ei en cocotte, oftewel ei uit een potje, is dan lekker makkelijk en toch net weer even anders.

Welke wijn bij ei en cocotte?

Bij ei en cocotte past zeker ook een glas wijn. Maar…, wil je eieren met wijn combineren, dan moet je zorgen voor een elegante witte wijn met milde zuren. Druivenras pinot blanc is dan een goede keus. Deze Pinot Blanc uit Duitsland, gemaakt door kwaliteitswijnmaker Dr. Loosen (te koop bij Gall&Gall), is behalve mild ook mooi rond en filmend. Dat past goed bij het nog smeuïge eigeel. De gerookte zalm en bieslook worden mee verwarmd en geven extra smaak aan het ei. Het friszure yoghurtlaagje bovenop versterkt de frisheid van de wijn.

Muziek: tijdens het schrijven van mijn boodschappenlijst hoor ik op de achtergrond de Mattheüs Passion.

 

ei en cocotte oftewel eieren uit een potje

Ei en cocotte (eieren uit een potje)

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 30 minuten
Heerlijke klassieker uit de Franse keuken: ei en cocotte. Klinkt moeilijk, is makkelijk. De eieren garen in de oven. Simpel met maximaal resultaat.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 100 g wilde gerookte zalm fijngesneden
  • 4 el bieslook fijngeknipt
  • 4 grote eieren XL
  • zout versgemalen peper
  • 8 el milde roeryoghurt
  • 2 sneetjes witbrood

Extra nodig

  • 4 soufflébakjes en braadslede

Bereiding
 

  • Verhit de oven op 180 °C. Schep 15 g zalm en ½ el bieslook in elk soufflébakje. Breek boven elk bakje een ei, zorg dat dooier heel blijft. Bestrooi met zout en peper. Schep op elk 2 el yoghurt en strijk dit voorzichtig glad.
  • Zet de bakjes in een braadslede. Zet in de oven en giet er met een maatbeker zoveel kokend water bij tot halverwege de bakjes. Voor een zachte dooier, bak de eieren in ca. 15 à 16 minuten gaar. (Voor harde dooier heb je ca. 18 minuten nodig.) Rooster 2 sneetjes brood, snijd in dunne repen. Wikkel er reepjes gerookte zalm omheen.
  • Garneer de bovenkant met rest van zalm en bieslook. Serveer met geroosterde ‘brood-soldaatjes’.
Meer ideeën nodig voor je Paasbuffet, -brunch of buffet? Of kijk eens naar deze ei-recepten!
Paasbrunch met 11 ideeën (1)
10 ideeën voor Pasen

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&2 2012.
Fotografie: Ernie Enkelaar, Styling: Hanna van den Bos, Foodstylist: Bart Stuart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept