Paasweekend staat voor de deur! Dat wordt gezellig brunchen met de hele familie. Deze ei en cocotte, oftewel ei uit een potje, is dan lekker makkelijk en toch net weer even anders.
Welke wijn bij ei en cocotte?
Bij ei en cocotte past zeker ook een glas wijn. Maar…, wil je eieren met wijn combineren, dan moet je zorgen voor een elegante witte wijn met milde zuren. Druivenras pinot blanc is dan een goede keus. Deze Pinot Blanc uit Duitsland, gemaakt door kwaliteitswijnmaker Dr. Loosen (te koop bij Gall&Gall), is behalve mild ook mooi rond en filmend. Dat past goed bij het nog smeuïge eigeel. De gerookte zalm en bieslook worden mee verwarmd en geven extra smaak aan het ei. Het friszure yoghurtlaagje bovenop versterkt de frisheid van de wijn.
Muziek: tijdens het schrijven van mijn boodschappenlijst hoor ik op de achtergrond de Mattheüs Passion.
Ei en cocotte (eieren uit een potje)
Ingredienten
- 100 g wilde gerookte zalm fijngesneden
- 4 el bieslook fijngeknipt
- 4 grote eieren XL
- zout versgemalen peper
- 8 el milde roeryoghurt
- 2 sneetjes witbrood
Extra nodig
- 4 soufflébakjes en braadslede
Bereiding
- Verhit de oven op 180 °C. Schep 15 g zalm en ½ el bieslook in elk soufflébakje. Breek boven elk bakje een ei, zorg dat dooier heel blijft. Bestrooi met zout en peper. Schep op elk 2 el yoghurt en strijk dit voorzichtig glad.
- Zet de bakjes in een braadslede. Zet in de oven en giet er met een maatbeker zoveel kokend water bij tot halverwege de bakjes. Voor een zachte dooier, bak de eieren in ca. 15 à 16 minuten gaar. (Voor harde dooier heb je ca. 18 minuten nodig.) Rooster 2 sneetjes brood, snijd in dunne repen. Wikkel er reepjes gerookte zalm omheen.
- Garneer de bovenkant met rest van zalm en bieslook. Serveer met geroosterde ‘brood-soldaatjes’.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&2 2012.
Fotografie: Ernie Enkelaar, Styling: Hanna van den Bos, Foodstylist: Bart Stuart.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen