Genomineerd!

Tweede nominatie ‘Wijnvrouw van het Jaar’: Anne-Wies van Oosten

De race om de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’ is weer van start gegaan. Elk jaar worden er vier vrouwen genomineerd. Wie gaat het worden in 2024? Nummer één dit jaar was Hinke de Jong. Als tweede voor 2024 is geselecteerd: Anne-Wies van Oosten. Haar nominatie werd bekend gemaakt tijdens een prachtig besloten diner in The Grand in Amsterdam door wijnmaakster Marimar Torres.

 

Anne-Wies van Oosten genomineerd als tweede in 2024
Alle eerder genomineerde vrouwen (ik sta rechts op de voorgrond) op de foto

Stichting Wijnvrouw van het Jaar’ zet ieder jaar opnieuw wijnvrouwen uit Nederland in de schijnwerpers. Zoals jullie weten ben ik genomineerd geweest in 2022. In dat jaar won Tatjana Puklavec. Vorig jaar ging de titel naar Kirsten Abels (leer hier meer over haar!).

 

Marimar Torres: special quest

Marimar Torres is de speciale gast van de avond. Tijdens de nominatie van Anne-Wies van Oosten
Marimar Torres is de speciale gast van de avond.

De bekendmaking vindt plaats in het vijfsterren hotel The Grand in Amsterdam met louter eerder genomineerden aan tafel. Speciale gast van de avond is de kwieke Marimar Torres (bijna 80 jaar !) van Marimar Estate (Californië), onderdeel van de legendarische Familia Torres-wijnen. Haar wijnen worden tijdens het 4-gangen diner geschonken. Van Albariño en Godello tot Chardonnay en Pinot Noir.

 

 

Wie is Anne-Wies van Oosten?

Voordat het diner van start gaat, doet Barbara Verbeek de onthulling. Als tweede genomineerde heeft de vakjury gekozen voor Anne-Wies van Oosten. Waarom? Het juryrapport zegt het volgende:

“Anne-Wies van Oosten is een echte wijnexpert- en liefhebber, met onder andere een Vinologendiploma en WSET Level 4 Diploma op zak. Naast het runnen van haar eigen wijn- en delicatessenwinkel, richtte ze Anne-Wies.nl op. Hierop deelt ze haar kennis over en liefde voor wijn, eten en reizen.

In het juryrapport lezen we ook: “Anne-Wies is zeer gedreven in haar vak, enorm bereisd, internationaal gericht, goed en divers opgeleid, zeer actueel met haar website: het laatste nieuws vind je direct op haar website. Zij is een voorbeeld voor veel wijnvrouwen.”

Anne-Wies van Oosten

Anne-Wies ontwikkelde tijdens het runnen van haar eigen wijn- en delicatessenwinkel in Den Haag een bijzondere interesse in wijnen. Om haar kennis uit te breiden, startte ze met haar eerste wijnopleiding, ging door en behaalde in 2003 haar diploma Vinoloog van de Wijnacademie. Ze reisde steeds vaker om de herkomst van haar assortiment beter te leren kennen. De opgedane kennis besloot ze te delen via Anne-Wies.nl.

 

Geëmigreerd naar Roemenië

Het platform bevat reisverhalen, informatie over wijnen en wijn-spijsadviezen van haarzelf en een aantal enthousiaste gastschrijvers. Sinds een aantal jaren woont Anne-Wies het grootste deel van het jaar Anne-Wies op haar eigen boerderij in Transsylvanië in Roemenië. Vanuit daar reist ze de hele wereld over om te jureren bij wijncompetities en nog meer wijngebieden te bezoeken.

Niet alleen de bekendere Europese landen trekken haar aandacht, ze bezocht ook al China, Thailand, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Ook de wijnscène in de Balkanlanden heeft haar bijzondere interesse. Ze deelt dan ook met liefde haar kennis als Roemenië-expert via trainingen en proeverijen.

Inmiddels is Anne-Wies van Oosten ook in het bezit van het WSET Level 4 Diploma. Voor het behalen van de titel ‘Weinakademiker schreef ze een thesis schreef over ‘The Development and Future of Wine Tourism in Transsylvania’.

Weg naar de finale
De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2024 bestaat uit Kirsten Abels (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2023), Tatjana Puklavec  (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 23 september 2024. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

 

Diner en wijnen tijdens de nominatie van Anne-Wies van Oosten
Bij de mooie gerechten van restaurant Bridges komen de wijnen van Marimar Estate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *