Alvi's Drift

Nuchtere wijnmaker én bruggenbouwer

Wat is dat toch met dokters en wijn? Blijkbaar is er een connectie. Een kleine greep: tijdens (!) en na het verwijderen van mijn verstandskies vroeg de kaakchirug mij uitgebreid om wijnadviezen, de hoofdredacteur van wijnvakblad Perswijn was arts voordat hij de overstap naar wijnjournalistiek maakte en ook de Zuid-Afrikaanse Alvi van der Merwe was werkzaam als dokter voordat hij wijnhuis Alvi’s Drift oprichtte. Tijdens een perspresentatie en lunch in het fantastische restaurant Bord’eau **, georganiseerd door importeur De Monnik Dranken, mocht ik namens I Love Food & Wine kennismaken met de nuchtere Alvi en zijn wijnen.

Nou kwam de omslag van arts naar wijnmaker voor Alvi niet helemaal uit de lucht vallen, want zijn grootvader Albertus Viljoen (Alvi voor vrienden) was al wijnboer. In 1928 startte deze Alvi een boerderij in de regio Worcester nabij de Breede Rivier, met o.a. wijngaarden. In 1959 nam Alvi’s zoon Bertie het bedrijf over. Berties zonen Johan en Alvi kozen op hun beurt aanvankelijk voor een andere carrière: Johan werd advocaat en Alvi werd arts. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en het familiebedrijf bleef trekken. Uiteindelijk namen ze toch het bedrijf over en breidden het nog verder uit. Johan beheert nu de boerderij met o.a. vee, een kaasmakerij en citrusbomen en Alvi heeft de wijn onder zijn hoede.

Van bulkwijn naar eigen label

Alvi van der Merwe de wijnmakerTot deze overname produceert de familie Van der Merwe alleen bulkwijn van hun 420 hectare wijngaarden, maar Alvi wil meer: hij wil ook kwaliteitswijnen gaan maken, onder een eigen label. Als hij verneemt dat de lage brug die zijn grootvader in 1928 over de Breede Rivier bouwde in de volksmond ‘Alvi’s Drift’ heet (drift is Afrikaans voor brug), is de keuze voor de naam van dit eigen label snel gemaakt. In 2006 komen zijn eerste ‘eigen’ wijnen op de markt: een Chenin blanc en de rode blend Drift Fusion. Beide wijnen vallen nog datzelfde jaar in de prijzen op de Veritas, een Zuid-Afrikaanse wijncompetitie. Vanaf dat moment wordt het merk Alvi’s Drift verder uitgebouwd en vanaf 2009 maakt Alvi zijn wijnen samen met de Australische Linley Schultz, die voorheen o.a. hoofd wijnmaker bij Hardy’s was. De wijnen beslaan inmiddels een brede range: van de instapserie ‘Signature’, via de houtgerijpte ‘Reserve’ wijnen naar de premiumreeks ‘Albertus Viljoen’ en de icoonwijn ‘Verreaux’.

De proeverij

Tijdens de proeverij nemen we de hele range door. Als we van start gaan vertelt Alvi dat het zijn streven is om met Alvi’s Drift goede wijnen voor een redelijke prijs te maken. Laat dat nou net het eerste zijn dat opvalt bij het proeven van zijn wijnen: ze bieden verrassend veel waar voor hun geld. Persoonlijke favorieten waren de volgende wijnen:

  • Signature Chenin blanc 2016: veel geur, tropisch fruit en honing. Vol en toch fris van smaak, met aroma’s van ananas, perzik en citroen. Zuivere stijl, aangenaam glas.
  • Albertus Viljoen Chenin blanc 2014: veel geur en smaak. Rijk, vol en romig maar met goede zuren. Fijne balans. Hout, citroen, gebakken ananas, beurse appel, vanille. Intens en toch heel doordrinkbaar.
  • Reserve CVC 2015: blend van chenin blanc, viognier en chardonnay. Zacht en vol, prettige zuurgraad, zachte houttoets, rijpe appel, abrikoos.
  • Verreaux Pinotage 2013: Volle, rijpe geur met hout, leer, ietsje specerijen en blauwe bessen. In de mond fluwelig, kruidig (iets kaneel), aanwezige maar mooi verweven tannines. Blauwe bessen, rijpe pruimen, wat bramen. Ondanks zeer rijpe fruitaroma’s niet zwoel maar met een prettige frisheid, goed in balans.

logo Alvi's Drift

Nuchterheid met een vleugje poëzie

Als je Alvi hoort vertellen over zijn wijnen, is het haast alsof je een college wijnbouwkunde volgt. Technische ingrepen, gebruik van diverse apparaten, houtsnippers versus houten vaten: op een enkel geheim van de smid na komt alles tot in detail en zonder schroom aan bod. Tussendoor piept ook ‘de arts Alvi’ nog even naar boven als hij uitlegt wat zwavel en alcohol voor effecten hebben in het lichaam. Misschien niet direct het romantische beeld dat je bij een wijnboer hebt, maar wel nuchter, transparant en, laten we wel wezen, ook gewoon de realiteit van het wijnmaken. Alvi zelf stelt: ‘There’s nothing fancy in agriculture’.

Hoewel Alvi tijdens de daaropvolgende lunch zelfs na een aantal glazen van zijn wijn nog de nuchterheid zelve is, is hij dan stiekem toch te betrappen op ook iets meer poëtische uitspraken. Hij  vertelt dat hij wijnen maakt omdat hij mensen (daarvan) wil laten genieten en omdat wijn mensen verbindt. Dat laatste punt wordt nog benadrukt bij het afscheid na de lunch, waarbij hij me spontaan een flinke knuffel geeft. Mooi, hoe wijn inderdaad verbindt en hoe hij met Alvi’s Drift eigenlijk, net als zijn grootvader, een brug bouwt.

Op de hoogte blijven van interessant wijnnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *