Winnaar award!

Claudia van Dongen: Wijnvrouw van het Jaar 2021

De kogel is door de kerk! Claudia van Dongen is gekozen tot WIJNVROUW VAN HET JAAR 2021! Waarom is zij gekozen? Lees hier het juryrapport.

Op dinsdag 22 september heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Claudia van Dongen uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2021. De verkiezing vond voor de derde keer plaats en de award werd feestelijk uitgereikt tijdens de gastronomie-beurs Gastvrij Rotterdam in Ahoy. De prijs werd uitgereikt door de winnares van vorig jaar: Magda van der Rijst.

Volgens het juryrapport is Claudia van Dongen een wijninspirator die anderen net zo gek van wijn laat maken als ze zelf is. Zij is een multi talent, veelzijdig, een onderneemster in de breedste zin van het woord. Ze doet dit door middel van wijnstudies, wijnreizen en ontmoetingen met wijnmakers. Behalve voor haar persoonlijke ontwikkeling dienen deze inspanningen ook altijd een hoger doel, namelijk anderen inspireren.

Uitslag wijnvrouw van het jaar 2021

Vier topvrouwen genomineerd  

Afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw van het seizoen genomineerd. Uit deze voorrondes kwamen vier super vrouwen uit de Nederlandse wijnwereld naar voren. Kanshebbers voor de felbegeerde titel waren dit jaar: Claudia van Dongen, Elke Wolterink, Nadien de Visser en Floor van Ede. Wil je weten wie dat zijn? Lees nog even mijn interviews, klik op de linkjes!

De genomineerden zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. De jury bestond uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert (voorzitter KNVW), Magda van der Rijst (winnares 2020) en Birthe van Meegeren (Wijnvrouw van het Jaar 2019). Naast het oordeel van de jury gold ook de stem van het publiek.  Via de compleet vernieuwde website www.wijnvrouwvanhetjaar.nl kon worden gestemd op de genomineerden.

Spannende strijd

Het was een meer dan spannende strijd. Alle vier deze dames zijn eigenlijk iconen in de wijnwereld. De jury had het heel moeilijk. Niemand durfde eigenlijk van tevoren een uitspraak te doen. Maar de spannende strijd eindigde uiteindelijk in een nek-aan-nekrace tussen Nadien de Visser en Claudia van Dongen.  Uiteindelijk ging het multi talent Claudia van Dongen er met de winst vandoor.

Juryrapport over Claudia van Dongen

Claudia van Dongen: genomineerd tot wijnvrouw van het jaar 2021
Volgens het juryrapport is Claudia de terechte winnares omdat zij al jaren een wijninspirator is op vele vlakken. Zij is zeer veelzijdig en een onderneemster in de breedste zin van het woord. Al sinds 1989 timmert ze aan de weg als ‘wijninspirator’. Haar dagelijkse doel: haar passie overbrengen en anderen wegwijs maken in de uitgebreide wereld van wijn.
Sinds 2001 organiseert ze wijnstudiereizen binnen Europa voor zowel professionals als liefhebbers.
Vanuit haar eigen wijnadviesbureau organiseert Claudia als register wijndocent en register vinoloog cursussen, masterclasses en workshops op alle niveaus.
Daarnaast is ze wijntrainer, docent bij de Wijnacademie en sinds vijf jaar ook lid van de landelijke examencommissie van wijnexamens.
Begin 2020 heeft ze een wereldwijd B2B-platform gelanceerd, VINEXION genaamd, waar aanbod van producenten en behoeften van wijnimporteurs samen komen.

Meer weten over Claudia? Lees dan nog even mijn interview.

 

Initiatiefnemer Barbara Verbeek

Maar nog even: wie is vinoloog Barbara Verbeek? Samen met haar partner Barend Havenaar is zij eigenaar van het Wijntheater; een sfeervolle bedoeïenentent waar promotie rondom wijn in een sfeervolle setting plaatsvindt.

Finale wijnvrouw van het jaar 2021
Clarissa en Barbara maken de uitslag bekend

In een decor uit grootmoederstijd, muziek van vinyl uit de jaren 60 & 70 en schommelstoelen kunnen bezoekers hier terecht voor educatieve shows over wijn, glaswerk en oesters. De gastvrouwen in vintage kleding en burlesque gestyled, zorgen samen met de vinyl-dj’s voor een ongedwongen warme sfeer in het Wijntheater onder het genot van een goed glas wijn.

Initiatiefnemer Clarissa Slingerland​    

En wie is Clarissa Slingerland? Zij is eigenaar van PR bureau MissPublicity.  Met groot enthousiasme creëert zij zichtbaarheid in media voor verschillende lifestyle merken en bedrijven uit de hospitality, evenementen en culturele sector. MissPublicity heeft drie vestigingen: Rotterdam, Antwerpen en sinds begin 2016 ook in Amsterdam. Het bedrijf is onderdeel van de Publicity Group, waaronder ook ArtPublicity valt. Het laatste richt zich op bedrijven uit de kunst & cultuur sector. MissPublicity werd in 2003 opgericht door Clarissa Slingerland.