Tim Mondavi’s dream

Continuum Estate; de nieuwe Opus One?

Opus One; weleens van gehoord? Dit is de allerbekendste rode (en allerduurste) wijn uit Napa Valley in Californië. Toentertijd gemaakt door wijnpionier Robert Mondavi. Nu is er ook Continuum Estate van zoon Tim. Tijdens een unieke proeverij in Venlo mocht Angelique aanschuiven om die te proberen.

Maar eerst nog even het verhaal achter Opus One. Hoe zat dat ook alweer. Robert Mondavi, wijnmaker in Napa Valley in Californië kwam in aanraking met Baron Philippe de Rothschild uit de Bordeaux en samen besloten ze om een wijn te maken van Bordeaux druiven in Napa Valley. De uitkomst is bekend de legendarische Opus One werd geboren. Het is de duurste Californische wijn sinds de jaren ’80 en is wereldberoemd.

Opnieuw beginnen

Dertig jaar lang (1974 – 2004 ) werkte zoon Tim Mondavi (71), samen met de wijnmaker van Chateau Rothschild, in de kelder aan de Opus wijn. Uiteindelijk raakte de familie Mondavi, door slecht management, het wijngoed in Napa Valley kwijt en moest opnieuw beginnen.

Tim Mondavi en zijn zus Marcia kochten een nieuwe wijngaard en maakte een doorstart met een nieuw project onder de naam Continuum Estate. De wijngaarden liggen op Pritchard Hill in de Vaca Mountains in Napa Valley. Net als zijn vader wilden ze een Amerikaanse wijn maken van Bordeaux druiven. Een soort nieuwe Opus One

Tim Mondavi begint met zijn zus in 2005 Continuum Estate in Napa Valley
Tim Mondavi begint met zijn zus in 2005 Continuum Estate

Verticale proeverij in veilinghal

Afgelopen juni organiseerde wijnmporteur The Wine Companions van Marcel Swaghoven een fantastische verticale proeverij van Continuum Estate. En die mocht ik (Angelique) gaan proeven voor I Love Food & Wine in Venlo. Hiervoor waren wijnmaker Tim Mondavi en zijn commerciële rechterhand David Bantley speciaal overgekomen uit de VS.
Proeverij van Continuum Estate in Venlo in de veilinghalDe locatie van de proeverij was passend voor deze exclusieve wijnen: de historische afmijnzaal van de oude bloemenveiling in de Daily Trade Fair in Venlo. Een gevaarlijke plek voor een wijnproeverij vanwege de hoge, smalle trappen in de veilingzaal, maar speciaal was het zeker. 

 

Masterclass met een Amerikaans tintje

Het Amerikaanse volkslied, gevolgd door het Nederlandse volkslied, waarmee de masterclass werd ingeleid, gaf de masterclass meteen een Amerikaans tintje en zette zo de sfeer van de middag neer. Tim Mondavi vertelde zijn levensverhaal, beginnende bij zijn opa Cesare, die als Italiaanse immigrant naar de VS was gekomen, over zijn vader Robert Mondavi en natuurlijk over de iconische Opus One wijn. Tijdens de masterclass en proeverij passeerden de wijnen van Contiuum Estate en de tweede wijn Novicium de revue.

RAEN Winery Pinot noir de twee zonen van Mondavi uit Sonoma Valley
Pinot noir van Raen Winery

Niet alleen Continuum Estate

Ook de wijnen van de zonen van Tim: Carlo en Dante Mondavi van RAEN Winery stonden op de proeflijst. Zij maken topklasse pinot noir wijnen aan de Californische Sonoma kust. We proefden hun Royal St. Robert Pinot Noir 2018 en 2019, een wijn die de twee broers hebben opgedragen aan hun opa Robert Mondavi en de Royal Fort Ross-Seaview Pinot Noir 2018 en 2019. Carlo, de zoon van Tim, vertelde het verhaal achter de RAEN wijnen via een vooraf opgenomen video.

 

Tim Mondavi: ‘Novicium is de prins, Continuum de koning’

 

Continuum Estate
Continuum Estate

Krachtig maar fluweelzacht

Na deze mooie pinot noirs werd de Novicium 2019, de tweede wijn van Continuum Estate, gepresenteerd. Tot slot het neusje van de zalm: de fantastische verticale proeverij van Continuum 2017, 2018 en 2019. Prachtige Bordeaux blends met veel donker fruit, zoals zwarte bes. De wijnen zijn krachtig, maar gebalanceerd en fluweelzacht in de mond. Wat kost dat dan precies? De prijs van een fles Continuum Estate ligt boven de € 300,- .

 

Walking lunch met exclusieve gerechten

Na de masterclass en proeverij genoten we van een feestelijk glas champagne Mailly Grand Cru en een aantal exclusieve gerechten, begeleid door een heerlijk glas wijn, in de vorm van een walking lunch.

Marbré van gerookte zalm & gerookte paling tijdens de lunch van Continuum Estate
Marbré van gerookte zalm & gerookte paling
  • Marbré | gerookte zalm & gerookte paling van ‘Passie voor vis’ | tuinkruidensaus
  • ***
  • Zonnevis | gepaneerd in oosters broodkruim | groene kruidenpuree | beurre blanc saus
  • ***
  • Kalfsoester | tarte tatin van lente-ui | seizoensgroente | vlierbessensaus

 

Over The Wine Companions
The Wine Companions in Venlo importeert topwijnen van over de hele wereld en levert deze aan de horeca en de consument. Als ‘wijnkameraad’ wil The Wine Companions alleen het beste aanbieden. Dat uit zich in het assortiment van hoogwaardige wijnen, waaronder Mailly champagne, Josmeyer, Corte Aura, Brandini, Villa Saletta, Deutzerhof, Schwarz, Ferrer Bobet, RAEN en Continuum Estate. Eigenaar van The Wine Companions is SVH Meestergastheer en voormalig gastheer-sommelier Marcel Swaghoven. www.winecompanions.nl

 

Wie is Angelique?

Angelique Meulendijks is Registervinoloog® en horeca-wijnadviseur. Daarnaast is ze wijndocent en organiseert organiseert ze wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren, zowel in het Engels als het Nederlands. Als echte Brabantse is ze een liefhebber van lekker eten en drinken en vindt ze het ook leuk om daarover te schrijven. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *