Wanneer dronk jij voor het laatst een glas zoete wijn? De meeste Nederlanders zeggen daar niet zo’n fan te zijn. Tot ze er eentje proeven. Want een goed gemaakte zoete wijn is niet zoet. Hij ruikt en smaakt in eerste instantie zoet. Maar als je hem echt proeft weet je beter. Een van de bekendste ‘zoete’ wijnen is port. Porthuis Ramos Pinto laat je graag kennismaken met alle soorten port.
Even kort over port
De druiven van port groeien op de steile, terrasvormige hellingen aan de rivier de Douro, in het noorden van Portugal. Het is een fantastisch mooi gebied, ook als werelderfgoed erkend door de Unesco. Hier groeien de inheemse druivensoorten voor rode port: de tinta roriz, tinta barroca, touriga francesa en touriga nacional. Voor witte port staan de codega, malvasia fina, rabigato en viozinho aangeplant. Pas als ze na een lang groeiseizoen helemaal rijp en boordevol suiker zitten, worden ze geplukt en gebruikt voor deze klassieke dessertwijn.
Zoet & zuur
Bij droge wijn worden, tijdens de vergisting, alle suikers omgezet tot alcohol. Bij port wordt de gisting onderbroken door het toevoegen van (wijn)alcohol. Daarom blijven er nog veel suikers over in de port. Je hebt zo een ‘zoete’ wijn met behoorlijk wat alcohol. Twintig procent is geen uitzondering. Maar let op, hij heeft ook behoorlijke zuren. Dat je die niet meteen proeft, komt door de balans van zoet en zuur. Zonder die verhouding zou de port niet lekker zijn. Suikers en zuren zorgen voor de broodnodige spanning in droge wijn en ook in port.
Port soorten: ruby of tawny? Wat is het verschil
Bijna elke port is een blend. Van verschillende jaargangen, het percentage van de verschillende druivensoorten en van een of meerdere wijngaarden. Elk porthuis maakt door dit blenden een wijn die kenmerkend is voor de stijl van het huis. Nadat de blend is gemaakt rijpt port minstens twee jaar in grote houten vaten of in roestvrijstalen tanks. Een gedeelte daarvan wordt direct daarna gebotteld. Dit zijn de ruby’s. De toekomstige tawny’s worden overgepompt in (kleinere) houten vaten. Door de rijping op houten vat komt deze port in contact met zuurstof. Daardoor verandert de kleur van robijnrood in een oranje-bruintint (taankleurig). Ook de smaak verandert hierbij. Van heel intens fruitig naar karamel, noot-en koffieachtige smaken. De ruby’s houden hun intense fruitaroma en blijven helderrood. Dit zijn de meer ongecompliceerde ports die je ietsje gekoeld lekker als aperitief kunt drinken.
Ramos Pinto
De meeste porthuizen (be)staan al honderd jaar en weten precies hoe ze hun allermooiste port moeten maken. Zo ook Ramos Pinto. Het verschil is echter dat zij sinds 1880 al begrijpen hoe belangrijk het is, om alleen zelf-geteelde druiven te gebruiken in hun ports. De meeste porthuizen kopen namelijk druiven van andere, externe wijnboeren. Adriano Ramos Pinto begreep toen al hoe belangrijk het juiste terroir is, voor de kwaliteit van zijn ports. Vandaar ze eigenaar zijn van een aantal zorgvuldig geselecteerde quintas in de regio.
Dus wie durft?
Wie durft het een keertje te proberen: alle port soorten? Pas op, als je het hebt geproefd, dan ben je voor altijd fan. Je moet alleen even die drempel over. We snappen dat je niet meteen zo’n hele fles port wilt aanschaffen. Daarom bedachten ze bij Ramos Pinto een manier om jullie te laten kennismaken met port soorten. Ze maakten een setje miniflesjes met daarin hun mooiste ports. Te weten de Lagrima wit, de Adriano Reserva (wit & rood) en de Collector. Deze setjes zijn bij te bestellen in een ‘Dessert en Port’ box. Hierin worden ze gecombineerd met een aantal subliem passende desserts. De box is per twee personen te bestellen voor €29,50 p.p. incl. BTW, ex. verzendkosten (in heel Nederland, op do, vrij & za) à € 7,25 per box.
4 flesjes port van 90ml
4 desserts
Alle desserts zijn voorzien van een QR-code die naar een filmpje leiden met informatie over de ports en de combinatie met de gerechten.
Te bestellen: vanaf 07.12.2020 via www.dehavenclub.com of via telefoonnr: 035-7856074
Lagrima wit: Zoet en fris tegelijkertijd deze vinho do porto. Je proeft rijpe perzik en abrikoos, acaciahoning, wat kamillethee en oranjebloesem. Je bewaart deze port het beste in de koelkast, en schenkt hem op een temperatuur van ± zeven graden Celsius. Hij is culinair multi-inzetbaar. Denk aan een gerecht met eendenlever. Ook heerlijk bij donkere chocolade. De Havenclub combineerde dit in een Ferrero Rocher van eendenlever. Best of both worlds.
Adriano Reserva wit: Reserva staat hier voor een rijping van gemiddeld zeven jaar i.p.v. van de voorgeschreven drie jaar. Het resultaat: een intens en complexe port vol met lekker rijp tropisch fruit, met een accent van balsamico en noten (Lees hier nog even onze beoordeling van deze port). In eerste instantie proef je zoet, maar daarna rollen de zuren over je tong voor een perfecte balans. Een droomcombinatie met de tarte tatin van gekarameliseerde peer uit de ‘Dessert en Port’ box.
Collector: Een ‘collectie’ van de klassieke druiven voor port. Een echte ruby, met springlevend rood fruit. De smaak van pruimen, zwarte bessen en kersen met dat laagje chocolade, dat is het. Fruitig en zoet is deze port in eerste instantie, maar let op de frisse zuren die maken dat je nog een slok wilt. Eigenlijk is deze port zo lekker dat hij niets nodig heeft om mee te combineren. Maar als je er toch iets bij wil eten, denk dan aan van dat vijgen- of dadelbrood met noten. Daarnaast een stuk Cheddar Farmhouse uit de smulbox.
Adriano Reserva rood: Ook deze tawny variant heeft vier jaar langer de tijd gekregen om zich van zijn mooiste kant te laten zien. Vol en romig, rijk en complex. Gekonfijt fruit, noten, donkere chocolade, kortom alles waar je ‘s-winters zin in hebt als je wilt snoepen. Erbij geserveerd: een ‘Sticky Brownie’ met iets vloeibare inhoud.
Voor mij alleen het dessert graag, deze Kerst!
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen