Moezel

Riesling en Mozart: een perfect paar

Toegegeven, op het moment dat ik dit schrijf zit ik aan een single malt whisky. Laphroaig 10 Years Old, om precies te zijn. Met in het hoofd plannen voor een artikel over streekbieren met wilde gisting uit het Pajottenland bij Brussel. Er is behalve wijn immers zo veel spannends in drankenland, ook wat betreft gastronomische mogelijkheden. Proef die whisky maar eens bij gerookte wilde Schotse zalm. En die gueuze bij ‘bistronoom’ Andy De Brouwer (what’s in name?) in restaurant Les Eleveurs in Halle. Bij kalfshersens bijvoorbeeld. Hmmm!

Lichtvoetig, intens, diepgang

Mijn grote liefde is en blijft niettemin wijn en dan in het bijzonder Duitse Riesling, de mooiste witte wijn ter wereld. Sorry voor alle Bourgognefreaks, maar het is niet anders. Waarom? Vanwege de oneindige puurheid en gelaagdheid van die Duitse Rieslings.

Hoewel ik heel veel van muziek houd, kan ik in de regel zelden iets aan met koppelingen tussen wijn en muziek. Meestal komt dat neer op totale onzin.  Op één uitzondering na: Riesling en Mozart. Met voorop die van de Moezel, dat ultieme Rieslinggebied met zijn onwaarschijnlijk steile leisteenhellingen. Zelfs een leek beseft bij het zien ervan dat dit Terroir met hoofdletter is. Uniek.

Volgens de even geniale als erudiete Reinhard Löwenstein van Weingut Heymann-Löwenstein in Winningen doen grote  Moezelrieslings denken aan pianoconcerten en –sonates van Mozart. Waarom? Om hun gelaagdheid. Met enerzijds die lichtvoetig fruitige toets en daarnaast intensiteit en minerale diepgang van het terroir. Mozart op zijn beurt biedt in zijn hoekdelen sprankelende frivoliteit, maar in zijn langzame tussendelen een enorme diepgang waarin het ineens niet meer louter vrolijkheid is. Ook weer die gelaagdheid, én én. Geen Spielerei, maar Spiel, zoals de Duitsers zo mooi zeggen. Ongeëvenaarde subtiliteit en finesse. Als het even kan met krab erbij. Geluk!

Proef maar eens de Riesling F (Fantasie) 2014 van Heymann-Löwenstein om te ontdekken wat ik bedoel. Prijs: € 15,95. Verkrijgbaar bij De Gouden Ton, www.degoudenton.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *