De race om de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’ is weer begonnen. In 2019 vond deze wedstrijd voor de eerste keer plaats en won wijnspecialiste Birthe van Meegeren (lees nog even mijn verhaal) de begeerde titel, vorig jaar behaalde wijnschrijver Magda van der Rijst het hoofdpodium. Voor 2021 is nu één naam bekend: Claudia van Dongen (lees hier het interview). De tweede nominatie voor dit jaar is voor wijninkoopster Elke Wolterink. Maar wie is Elke Wolterink precies en waarom is zij genomineerd? I Love Food & Wine zet haar in de schijnwerpers…
Wie is Elke Wolterink?
In het persbericht van ‘Wijnvrouw van het jaar’ staat het volgende:
Volgens de jury maakt de wijnkennis en deskundigheid van Elke Wolterink haar een wijnvrouw bij uitstek. Als category manager wijn van PLUS supermarkten is zij al jarenlang (mede)verantwoordelijk voor welke wijnen Nederland drinkt. Daarnaast houdt Elke zich bezig met wijneducatie door in te zetten op de deskundigheid van de wijnadviseurs op de winkelvloer. Als wijnvrouw ‘achter de schermen’ verdient zij een nationaal podium, aldus de jury van Stichting Wijnvrouw van het Jaar. Tot slot prijst de jury Elke omdat zij een wijnvrouw is die zich hard maakt voor toegankelijkheid in de wijnwereld, wat naadloos aansluit bij de waardes van de stichting.
Elke, je bent als tweede genomineerd: was het een verrassing?
Ja dat was een enorme verrassing! PLUS is dan wel al jaren de Beste Wijnsupermarkt, maar ik zie dat echt als een prestatie die we te danken hebben aan alle ondernemers en wijnadviseurs in de winkel. Door deze nominatie ik voel me zeer vereerd en het voelt als een mooie erkenning. Ook kan ik hiermee laten zien dat je in de supermarkt heel goed terecht kunt voor een mooie fles wijn.
Wat vind je van dit initiatief om vrouwen meer voor het voetlicht te krijgen? Is het noodzakelijk?
Ik vind het een zeer positief initiatief. Werken in de wijn is ontzettend leuk en het is prachtig om op deze manier hier meer aandacht voor te krijgen. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit traditioneel gezien zo is gegroeid, maar vrouwen zijn net als mannen, uitstekend in staat om in dit vakgebied te werken.
Wat was het eerste moment dat je fascinatie voor wijn is begonnen?
Mijn fascinatie begon niet bij wijn, maar bij geuren. Van jongs af aan ben ik hier namelijk altijd mee bezig geweest. Ik verzamelde parfum flesjes en kon bijvoorbeeld op straat als ik achter iemand liep blind benoemen welke geur die persoon droeg. Wat betreft wijn, bij mijn ouders thuis werd er vroeger vaak een mooi een glas wijn gedronken. Tijdens mijn studie aan de Hoge Hotelschool werd mijn interesse voor wijn groter, maar ik ben me er pas echt in gaan verdiepen toen ik op de inkoopafdeling wijn van HEMA ging werken. Inmiddels werk ik al weer 9 jaar bij PLUS en het is gewoon de allerleukste categorie om verantwoordelijk voor te zijn!
Je hebt de opleiding Hoge Hotelschool Den Haag gedaan (mijn zoon overigens ook). Waarom heb je gekozen voor die opleiding?
Het is een ontzettende leuke internationale opleiding. Met een diploma van de Hotelschool kun je veel kanten op, want het is een hele brede opleiding. De kern is altijd kwaliteit, gastheerschap en van heel commercieel tot heel gastvrij. Afgestudeerden komen in hele diverse banen terecht. Dit was voor mij een ideale combinatie. Wat je daar leert kun je ook goed gebruiken in bijvoorbeeld de beleving in de winkels en de commerciële invulling.
Bij PLUS hebben ruim 250 mensen de WSET opleiding gevolgd
Was het de bedoeling om na het behalen van deze studie om iets in de horeca te gaan doen?
Ik heb altijd ontzettend veel in de horeca gewerkt en ook stage in het buitenland gelopen bij een internationale hotelketen. Het is heerlijk werk, maar gaandeweg kwam ik tot de ontdekking dat ik de (sport) evenementenbranche leuker vond. Zo heb ik o.a. gewerkt voor de Volvo Ocean Race en in het Holland House op de Olympische Spelen. Maar de Retail vond ik ook erg interessant. Mijn opa heeft vroeger een eigen supermarkt gehad. En van deze keuze heb ik nog geen moment spijt gehad. Uiteindelijk ben ik ook in mijn huidige baan met een vorm van gastvrijheid bezig. Wijn is tenslotte ook een categorie waarin beleving heel erg belangrijk is. Het stelt namelijk de gastheer of gastvrouw in staat het diner of de borrel helemaal af te maken voor hun gasten.
Heb je na de Hoge Hotelschool ook nog een andere wijnstudie gevolgd? Wijnacademie of WSET?
Ik heb WSET gevolgd. Deze internationale wijnopleiding bieden we tevens aan onze collega’s in de winkel. Bij PLUS hebben ruim 250 mensen deze opleiding gevolgd. Deze wijnadviseurs voorzien onze klanten in de winkel dagelijks van goed advies. We nodigen regelmatige (internationale) experts uit om kennis met hen te delen en deze actueel te houden.
Je werkt als categoriemanager WIJN voor PLUS supermarkten. Kun je iets vertellen wat zo’n baan precies inhoudt?
Vanuit mijn rol ben ik verantwoordelijk voor de categorie wijn & gedistilleerd. Dit houdt in dat ik me bezig houdt met o.a. de samenstelling van het wijn assortiment in de winkels. Als category manager ben je marge en omzet verantwoordelijk. Het is een veelzijdige baan waarin je veel beslissingen neemt. Ik koop het assortiment in, maak analyses, schrijf tenders uit en bepaal de promoties die in de folder komen te staan. Ik moet veel onderhandelen over prijzen en volumes, maar heb ook gesprekken met leveranciers over jaarafspraken. Ik bezoek beurzen en ging voor corona ook met enige regelmaat naar het buitenland. Daarnaast zet ik me in voor de wijnopleiding die we aanbieden aan de mensen in de winkel. Het is een veelzijdige functie en de perfecte baan om passie voor wijn te combineren met commerciële taken en uitdagingen.
Supermarktwijn heeft, in het algemeen, een minder goed imago. Hoe kijk jij hier tegenaan?
Dat is absoluut niet terecht. Ik vraag mij ook af of dit wel een breed gedragen mening is, aangezien meer dan 80% van alle wijnen in de supermarkten worden gekocht. Ik ben van mening dat men juist in de supermarkt terecht kan voor de allerbeste prijs/kwaliteit. En we hebben natuurlijk een mooi ruim assortiment wijnen.
Wat is jouw lievelingswijn?
Bij PLUS staan veel mooie wijnen op het wijnschap, maar mijn favoriete wijn is Danie de Wet Chardonnay Matured on the Lees (sur lie). Van de Wetshof Estate uit Zuid Afrika. Het is ten eerste een fantastisch land (we komen er graag want er woont familie), maar de kwaliteit van dit huis kan zich zeker meten aan hele goede Bourgogne. Zodra de druiven van deze Chardonnay geperst worden blijft het sap een tijd op de schillen liggen. Hierdoor krijgt de wijn veel meer smaak en wordt hij voller. In de geur lijkt het alsof deze wijn dan ook een houtrijping heeft ondergaan, maar dat is absoluut niet zo! Het is een heerlijke frisse Chardonnay.
Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Doorgaan op de weg waar we mee bezig zijn. Ik zet me dagelijks in om goede wijn voor een breed publiek toegankelijk te maken en mensen te inspireren om eens iets anders te proberen. Dus kwalitatief aanbod voor iedere portemonnee. Daarnaast zullen duurzaamheid en bewust zijn de komende jaren nog belangrijker thema’s worden. En het leuke van werken in de wijn is dat het veel verschillende vormen kan aannemen, er is altijd wel iets leuks te doen!
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen