Interview

Le Vineur; voor online wijnplezier

Er zijn van die bedrijven die opvallen, zeker als de wereld opeens even anders is. Een van die bedrijven is Le Vineur. Dankzij eigenaar Kariem Hamed kunnen we ook gewoon thuis bijzondere wijnen proeven. Want tijdens de Corona lockdown was hij een van de eersten die online proeverijen organiseerde. Wie is Kariem eigenlijk? We stellen hem een aantal vragen.

Hoe ben je begonnen in de wijn?

Portret Kariem Hamed
Portret Kariem Hamed; eigenaar Le Vineur

Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Tijdens mijn studietijd werkte ik in een restaurant en was ik al bijzonder geïnteresseerd in wijn, en wat je daarbij eet. Samen met mijn vrienden ging ik vaak uit eten en organiseerde wijntrips. Alleen was ik degene die dan ook de wijnen voor thuis regelde en die ook verkocht. Dat is nu dus nog steeds hetzelfde, maar dan op grotere schaal.

Wat is jouw favoriete wijngebied?

Frankrijk staat bij mij op nummer één. En dan met name de Bourgogne en Bordeaux. Je mag me wakker maken voor een goed glas uit een van deze gebieden. Ik word altijd vrolijk van een rijpe Pomerol. Maar ik heb ook wijnen uit de Loire, en de Rhône.

Wat zijn echte ‘Le Vineur’ wijnen?

Le Vineur-wijnen moeten doordrinkbaar zijn. Je moet er een tweede of derde glas van willen. Veel mensen moeten ze lekker vinden. Dat betekent dat de wijn goed in balans moet zijn qua frisheid, fruit, zuren en mineraliteit. Verfijning en elegantie in een wijn is voor mij heel belangrijk.

Dat klinkt best commercieel. Wat maakt jouw wijnen toch net even anders?

Ik ga op zoek naar die vignerons die net even een andere blik hebben op viticultuur. Dat kan zijn door het gebruik van een andere blend, of de vinificatie. In Frankrijk zijn de regels voor het maken van wijn heel streng. Dus als je als wijnboer binnen dit soort restricties kunt werken en toch iets bijzonders kunt maken wil ik deze wijn graag verkopen.

Zijn dat wijnen van de bekendere wijnhuizen?

Ja, die zitten er ook bij, daar heb ik dan de zogenaamde instapwijnen van. Die zijn nog net betaalbaar, maar hebben een hoge kwaliteit.

Wijnen moeten doordrinkbaar zijn. Je moet er een tweede of derde glas van willen.

Hoe kom je aan zo’n bijzonder assortiment voor Le Vineur?

Via de ‘gewone’ weg, door de wijngebieden en internationale beurzen te bezoeken. Maar ook door professionals uit mijn netwerk, die me attent maken op de parels die ze zelf ontdekten. En tegenwoordig word ik ook door wijnmakers aan bevriende wijnmakers voorgesteld, wat natuurlijk de best denkbare introductie is!

Online proeverijen, hoe werkt dat?

Iedereen krijgt een doosje opgestuurd, met glazen buisjes die gevuld zijn met 50 ml wijn. Dit is genoeg voor een proefglas. Ik mail vooraf de infosheets van de te proeven wijnen en een aromawiel. Hierop staan de meest voorkomende smaken in wijn. Tijdens de proeverijen bespreken we de wijnen samen via Zoom. Dat is hartstikke leuk, want iedereen geeft zijn mening. Het is een heel interactief en leerzaam gebeuren, zonder dat het té technisch wordt.

 

Online proeverij (twv € 300) van Le Vineur winnen?
Je kunt ook zo’n online proeverij met spannende wijnen uit klassieke wijngebieden winnen. Er is genoeg wijn voor max. twaalf personen. Deze zijn, binnen het budget, volledig afgestemd op jouw wensen. Kariem belooft een proeffeestje gedurende 1,5 uur waarin hij alles over de wijnen vertelt zonder dat het te technisch wordt. Zet de glazen en de hapjes dus maar klaar.
Wil je winnen? Kijk op dit overzicht van de kerstcadeaus.

 

Welke wijnen van Le Vineur zijn het meest gewild?

Zoals met alles, is een goeie kwaliteit-prijs verhouding heel belangrijk. Mijn toppers zijn Le Clos du Pin uit de Graves en de Aligoté en Bourgogne Pinot Noir van Château Laborde, uit Bourgogne. En natuurlijk in dit seizoen een Champagne. Ik verkoop de pinot meuniers van het huis Apollonis. Heerlijk verfrissende champagne voor een hele goeie prijs.

Nog een laatste advies?

Vooral blijven proeven! Niet bij je eigen favoriete wijn blijven. Dus elke keer weer nieuwe wijnen proberen, en je wijn-spectrum zo breed mogelijk maken. Dan ontwikkel je je als wijndrinker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *