Inspiring Friday
Lasagne met andijvie en gehakt

Inspiratie komt vaak als ik op reis ben. Tijdens een lunch bij Peck in Milaan, ontstond het idee voor deze lasagne. Restaurant Peck is voor mij een ‘Italian Temple of Gastronomical Delights’ , en daar is geen woord van gelogen. Daar serveerden ze een soortgelijke lasagne. Ik bedacht deze variant met andijvie en gehakt: eenvoudig en heel verrassend. Het resultaat is geweldig en ik deel graag mijn recept. Wat drinken we daarbij? Kijk bij Wijn van de Dag.

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram andijvie, fijngesneden
  • zout, versgemalen peper
  • 300 gram gehakt
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 250 ml tomaten-passata
  • 1 pakje verse lasagnevellen (12 plakjes)
  • Extra: ovenschaal 20×30 cm

Stap 1

Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een grote hapjespan. Fruit de ui en knoflook in ca. 3 minuten glazig. Voeg de andijvie toe en bak deze al omscheppend kort mee. Zorg dat de andijvie nog bite heeft. Breng op smaak met zout en peper. Schep uit de pan. (Bewaar 1/4 deel voor garnering, rest is voor de vulling.) de rest van de olijfolie. Bak het gehakt rul, totdat deze gaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Smelt in een steelpan de boter. Voeg de bloem in een keer toe en roer met een houten spatel erdoor tot een gladde pasta (= roux). Laat ca. 2 minuten zachtjes bakken, zonder dat de roux verkleurt. Schenk in kleine beetjes tegelijk de melk erbij en roer flink totdat de melk is opgenomen . Pas een nieuwe hoeveelheid melk toevoegen als het vorige deel is opgenomen. Roer tot een lichtgebonden saus. Roer de tomaten-passata erdoor.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de ovenschaal licht in met olijfolie. Leg op de bodem 1/3 deel van het andijviemengsel, 1/3 deel van het gehakt en 1/4 deel van de saus. Leg hierop 4 lasagnevellen. Herhaal dit nog 2 keer. Verdeel op de laatste lasagnevellen nog het laatste deel van de saus. Bak de lasagne in de oven in ca. 25 minuten goudbruin. Garneer met de overgebleven (opgewarmde ) andijvie.

Tip
Voor de liefhebbers van kaas: strooi wat Parmezaanse kaas over de bovenste laag voordat je de schaal in de oven schuift.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *