WineLife & rosé bubbels

8,5 pnt: Kaapse vonkelwijn voor de feestdagen

Op zoek naar een lekkere bubbel voor de komende feestdagen? Met echte champagne zit je altijd goed. Maar met een roze bubbel steel je zeker de show. Welke koop je dan? In het feestnummer van WineLife dat nu in de winkel ligt, vind je zeer uitgebreid antwoord. Ik ga voor de Kaapse vonkelwijn van Simonsig.

Portret Magda van der Rijst-4
Portret Magda van der Rijst

In deze feestperiode ligt de bruisende CHAMPAGNE-editie van WineLife in de winkel. Daarvoor proefde Magda van der Rijst roze bubbels gemaakt volgens de traditionele methode, dus met een tweede vergisting in de fles. Ze deed dat samen met Barbara Verbeek, wijnschrijfster in o.a. De Telegraaf en founding mother van Wijnvrouw van het Jaar (waarvoor ik (Jolande) afgelopen jaar genomineerd was J). Uit hun winnaars pikte ik deze Zuid-Afrikaanse rosé van het geweldige wijnhuis Simonsig. Onlangs won deze heerlijke bubbel een van de hoofdprijzen onder de mousserende wijnen. Bovendien lekker betaalbaar!

 

Vonkelwijn; de ‘champagne’ van Zuid-Afrika

Mousserende rosé is al een paar jaar heel erg in de mode. Dat komt misschien wel omdat hij net iets zachter en fruitiger overkomt dan de gebruikelijke witte brut. En verder is het gewoon leuk om eens iets anders te proberen. Vonkelwyn is de oude, traditionele naam voor mousserende wijn uit Zuid-Afrika. Tegenwoordig wordt hij MCC genoemd, dat staat voor Méthode Cap Classique wat weer verwijst naar de productiemethode. Namelijk dat de bubbels ontstaan tijdens een tweede vergisting in de fles. Zoals dat bij champagne gebeurt.

Hoe smaakt Vonkelwijn van Simonsig brut rosé?

Toch smaakt deze wijn echt anders dan een champagne of cava. Dat komt doordat de druiven in het warmere Stellenbosch groeien. Hij is op een verfrissende, opwekkende manier lekker mild en je proeft de verse smaak van fris rood fruit aangevuld met roze grapefruit. Hij drinkt heel makkelijk als borrel- en feestbubbel, maar je kunt hem ook gerust bij een lichte maaltijd serveren. Echt heerlijk, en niets voor niets een winnende bubbel!

Bietencarpaccio
Bietencarpaccio met frambozen smaakt fantastisch bij rosé champagne

Wat eten bij SIMONSIG KAAPSE VONKEL ROSÉ?

Allereerst is deze roze bubbel een absolute aanrader voor je aperitief van de kerstdagen of tijdens Oud & Nieuw. Maar je kunt er ook heel goed bij eten. Recepten van gerechten die perfect bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op mijn website. Ik zet er een aantal op een rijtje (klik voor het recept op de rode linkjes).

 

Wil je dit ook proeven?
Deze heerlijke roze bubbel is te koop in de betere wijnhandel. Verkooppunten vind je hier op de website van Kwast Wijnkopers. De prijs is € 15,75.

 

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 80 ligt nu in de winkel en kijk anders op winelife.nl bij WineLife 80. Je vindt er ook hoe mousserende rosé precies wordt gemaakt. Behalve champagne staan er ook roze prosecco’s en cava’s beschreven.