Toscane, Piemonte en bijvoorbeeld Veneto zijn voor iedereen bekende wijngebieden, maar Lazio? Voetballiefhebbers weten het gebied waarschijnlijk wel snel te plaatsen door de voetbalclub Lazio Roma en dat is precies het gebied waar deze wijn vandaan komt. (Helaas is deze wijn uitverkocht!)
In het gematigde klimaat van Lazio wordt voor meer dan 80 procent witte wijn gemaakt, voornamelijk van malvasia en trebbiano. Marco Carpineti boert 50 km ten zuidoosten van Rome op een wijngoed van 9 ha dat al vele generaties in de familie is. Hier, op voornamelijk vulkanische grond en op een hoogte van 200-450 meter, worden de druiven sinds 1986 biologisch geteeld.
Greco, bellone…
Alleen de namen van deze druiven doen al vermoeden dat we niet met een alledaagse wijn te maken hebben. De Greco is een witte wijn die naar men zegt van oorsprong uit Griekenland komt (vandaar de naam). De druif komt vrij veel voor in het zuiden in Campanië, maar ook dus in Lazio bij Marco Carpineti . Greco gedijt het beste in een vulkanische bodem en geeft vaak enigszins kruidige wijnen. De bellone druif is de vierde druif in deze witte wijn naast malvasia, trebbiano en greco. Bellone betekent groot en mooi. De grote en sappige druiven groeien in grote trossen en rijpen vrij laat.
Niet té koud drinken
In eerste instantie, omdat de Cervinara iets te koel in het glas was geschonken, leek de wijn wat gesloten. Wat later en een paar graden warmer, kwam een spannend aroma je glas uit. Perzik, sinaasappel, wat tonen van honing, bloemetjes en lichte kruidigheid ontrolden zich in je mond. In de lange afdronk proefden we amandel en een klein bittertje. Wow, echt zo’n wijn waar je een beetje geduld mee moet hebben én een wijn die vraagt om wat te eten.
En wat eten we dan hierbij?
Als je niet in de gelegenheid bent om zelf in Rome, waar de Cervinara in veel restaurants geschonken wordt, te gaan eten, maak dan thuis een snelle pasta, zoals de Pasta met walnoten en roze peper. Door de roze peper komt het frisse in de wijn naar de voorgrond en de wijn weet van geen wijken. Of de Spaanse visstoof met schelvis. De zwarte olijven sluiten mooi aan op het bittertje in de wijn. Wil je tijdens het koken aan een stukje kaas knabbelen bij de wijn, kies dan voor een stukje Pecorino of Manchego. Buon appetito!
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!
Deze tekst is geschreven door Astrid Stoops!
Meer heerlijke gerechten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.