Wine & Dine

Welke wijn past bij oesters?

Oesters, ben je een fan, dan is deze 1-haps-delicatesse een feestje in je mond. Het is die ziltige smaak gecombineerd met de zachte romige structuur die je meteen in een goed humeur brengt. Erbij een slok mooie wijn, en de stemming zit er meteen in.  Maar welke wijn dan? En bij welke oester?

We blijven (nog steeds) thuis

Meestal is een restaurant of wijnbar de aangewezen plek om dit eens uit te vinden. Maar dat is nu even niet mogelijk. Gelukkig zijn er leuke initiatieven die het mogelijk maken om dit soort proeverijen gewoon thuis te doen. Vrijdagavond organiseert wijnimporteur Le Vineur samen met visspecialist Tjotter een wijn & champagne-oesterproeverij. Dit gebeurt online, samen met sommelier Laurence Reintjens. Hij proeft samen met jullie via Zoom de combinaties van de wijnen en de oesters. Alles wordt vrijdag 8 mei overdag bezorgt, en om 19.00 kan het feest beginnen. Nodig de leukste vrienden uit, poets de wijnglazen op, zet de stoelen op proostafstand (dat lukt net op 1,5 meter) en ga op ontdekkingsreis.

De smaak van een oester

De ene oester is de andere niet. Om uw eigen voorkeur goed te kunnen bepalen of ontdekken worden er drie soorten oesters geproefd tijdens deze onlineproeverij, met drie wijnen. De oesters zijn de Zeeuwse platte 3/0, De Nederlandse Creuse nr. 2 en de Bretagne Fine de Claire, nr. 2. De nummers staan voor de maat van de oesters.
Alvast even korte uitleg over de verschillen.

1. De Zeeuwse Platte Oester, de koningin onder de oesters, groeit op de beste plekken in de Grevelingen en in de Oosterschelde. Pas na zes jaar zijn ze klaar voor consumptie. Veel zon en het eten van hun favoriete algen verklaren de verfijnde smaak. Maat 3/0 zit qua gewicht tussen de 60 en 70 gram per oester.

2. Ook uit Zeeland, de Zeeuwse Creuses. Creuse betekent ‘bolle’ of ‘holle’ oester. Ooit in de ‘70 jaren is deze oester geïmporteerd vanuit Japan naar Zeeland. De smaak: zacht, zilt en fris. Nr.2 weegt tussen de 125 en 170 gram.

Nederlandse Creuse oester

 

3. De Fine de Claire komt uit Bretagne. Hij heeft zijn laatste groeiperiode doorgebracht in een claire, wat een natuurlijke oesterput is met een directe open verbinding met de zee. De smaak van deze oester kan beschreven worden als zoet, ziltig en sterker van smaak. Ook deze nr. 2 weegt tussen de 125 en 170 gram.

 Wat drinken we bij oesters?

Bij oesters geen zwaar rood qua wijn, nee we gaan voor knisperend frisse en droog wit. Aromatisch is het sleutelwoord, en mineraal (dat ziltige wat goed bij de oesters past) Ook heel belangrijk, ze moeten een aangename zuurgraad hebben.

Wijn 1: Mijn favoriete combinatie, Champagne en oesters. Tijdens de onlineproeverij drinken we een bijzondere: Champagne Apollonis, om precies te zijn de Palmyure Brut Nature. Gemaakt van 2/3 pinot meunier en 1/3 chardonnay. De wijnmaker gebruikt klassieke muziek om deze mousserende wijn beter te laten rijpen.

Wijn 2: Een klassieker, een droge witte Bordeaux. Le Clos des Pins – Graves Blanc 2018. Sémillon en sauvignon blanc zijn de belangrijkste druiven.

Wijn 3: Een wijn uit een minder bekend gebied, maar daarom niet minder interessant. De Jurançon Sec Clos Ricarde ‘Cabeca’ uit 2016. Druiven: 50% Petit Manseng, 50% Gros Manseng. Kent u ze? Ze groeien in de Franse Pyreneeën. De wijn is bio-dynamisch gemaakt.

 

Drie soorten oesters, drie verschillende wijnen

Meedoen kan!

Zin in deze proeverij thuis? En meteen in de stemming komen voor het zonnige (moederdag)weekend? Aanmelden kan tot donderdag 7 mei 2020,17.00 uur via

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *