Wijn & Spijs

Verdejo, Harold Hamersma en De Kas

Uitgenodigd worden om te lunchen bij Sterren Restaurant De Kas in Amsterdam, zo’n etentje sla je natuurlijk niet af! Zeker niet als zo’n vega lunch in het teken staat van de witte wijn Verdejo! Een van mijn favorieten!!! 

 

Mooie gedecoreerde tafel staat klaar op het terras van restaurant De Kas
Mooie gedecoreerde tafel staat klaar

 

Portret Harold Hamersma bij de Verdejo lunch
Portret Harold Hamersma

De presentatie is in handen van niemand minder dan Harald Hamersma en dan is zo’n evenement al bij voorbaat geslaagd natuurlijk. Met een grap en een grol vertelt hij alles over deze absolute NO 1 qua witte wijn op de Nederlandse markt. 

 

Wijn en Spijs met Verdejo

Verdejo past als een huis bij alle groene groenten, zo meldt Hamersma. En daar ben ik het helemaal mee eens. Bij Restaurant De Kas zijn we dan helemaal aan het juiste adres. 

 

Bij aankomst staan de tafels al klaar. Gelukkig op het zijterras, want de zon schijnt en dan wil je natuurlijk niets lievers dan buiten lunchen. De tafels zijn mooi gedecoreerd met verse  groenten. De zonnehoedjes hangen aan de leuning met de hilarische tekst POTVERDEJO. Het feest kan beginnen…

En die hoedjes komen in de loop van de middag goed van pas: de zon op het terras schijnt overvloedig. Gelukkig zitten we onder de parasol, anders was het niet te doen geweest. 

Amuses bij de bubbel tijdens de Verdejo lunch bij De Kas

 

Mousserende wijn: ook uit Rueda

We starten met een bubbel van Verdejo van het huis Palacio de Bornos (te koop via Okhuysen, € 11,50). Gemaakt als een echte champagne (methode traditionelle!). Heerlijk fruitig en sappig. Toch ook lekker droog met maar 9 gram dosage.

Diverse appetizers worden op tafel gezet die allemaal even verrukkelijk zijn: radijs met piccalilly en een cassave-crumble, Aziatische loempia’s, kroepoek met een selderij-salsa, panisse met salsa verde! 

 

Sinds 1980 heeft Rueda een eigen DO, het gebied omvat zo’n 14.400 ha. wijngaard. 

 

Daarna komt de lunch! 

Na dit fingerfood komt het echte werk. Uiteraard zonder vlees en vis, want groente moet stralen vandaag. Als eerste gerecht: koolrabi met Hollandaisesaus van vlierbloesem en groene appel. Dille is hier een game changer maar deze combineert goed met een biologische sauvignon blanc (Bodegas Verdeal), eveneens afkomstig uit Rueda.

 

Spitskool met cantharellen en bramen en vadouvan saus
Spitskool met cantharellen en bramen en vadouvan saus

Vervolgens gaan we over naar het volgende gerecht: Spitskool met cantharellen en bramen en vadouvan saus. Hier worden 2 wijnen bij geschonken: 

Verdejo Tres Pilares (Heinpost.nl) in het linker glas, en de Verdejo Harenna (QV Select) in het rechter glas. De Harenna is iets voller van smaak doordat deze wijn wat langer op de lie heeft gelegen. Maar beide wijnen pairen goed! 

Daarna komt het witte goud (het kan nog!): verse asperges met een peterselie crème. Uiteraard is Verdejo dan de ultieme wijn voor de foodpairing! 

Dorade en Rama @Francesstefanie
Dorado en Rama @Francesstefanie

 

Dorado en Rama: de verrassing van de middag

Tot slot een onverwachte verrassing uit Rueda: Dorado en Rama. Dit een heel bijzondere wijn die lijkt op sherry! Maar is gewoon gemaakt van de verdejo-druif (in plaats van Palomino). Nooit eerder gedronken, maar als sherry lover valt dit helemaal in het gaatje! 

Deze wijn is heel beperkt beschikbaar. Te koop bij André Kerstens en kost maar liefst € 33,95.

 

Alle geproefde Verdejo's op een rijtje @Francesstefanie
Alle geproefde Verdejo’s op een rijtje @Francesstefanie

 

Pin deze wijn & spijs inspiratie!
Wil je dit bericht later nog een keer terugkijken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook dit artikel makkelijk terugvinden.