Meatless Monday

Muhammara; pittige paprika-walnootdip

Tot voor kort had ik nog nooit van Muhammara gehoord. En dan opeens kom je het overal tegen. Het is een mix van geroosterde paprika, walnoten en granaatappel. Het begon eigenlijk met de kant-en-klare kuipjes van Maza, maar tegenwoordig heeft Albert Heijn ze ook te koop onder het eigen merk. Maar kant-en-klaar kopen is helemaal niet nodig. Deze dipsaus uit het Midden-Oosten is zo snel en zo simpel om te maken, dat doe je gewoon even zelf. In 5 à 10 minuten gepiept. Je kunt hem ca. 3 dagen in de koelkast bewaren. Serveer deze dipsaus bij flatbread, op een kaassandwich, of in combinatie met witte bonenpuree. (Of voor de niet-vegetariërs bij gegrild vlees!)

 

Portret schrijver Anas Atassi met zijn moeder
Portret schrijver Anas Atassi met zijn moeder

Dit recept komt uit het kookboek ‘Sumak’ van Anas Atassi. Een prachtig kookboek over de keuken van Syrië. Het bevat ruim tachtig familierecepten van zijn moeder en oma. Schrijver Anas Atassi woont tegenwoordig in Madrid. Hij heeft een grote liefde voor koken en koestert zijn herinneringen aan Syrië uit zijn jeugd. Want hij miste de smaken en de gezelligheid van zijn ouderlijk huis. Hij probeerde dingen na te maken, stuurde zijn moeder foto’s, en zij gaf commentaar. Zo leerde hij spelenderwijs de Syrische keuken doorgronden.

Een van de allerbelangrijkste ingrediënten uit de Syrische keuken is SUMAK.  Dit zijn gedroogde, gemalen donkerrode besjes van de sumakstruik. Ze smaken kruidig, lichtzurig en onmiskenbaar Midden-Oosters. Vandaar de titel van dit kookboek.

Over Muhammara zegt Anas het volgende:

Mijn liefde voor muhammara is groot en voor eeuwig. Ik ben er vooral gek op om muhammara en hummus door elkaar te roeren. Probeer maar eens! Het geheim van een goede muhammara zit ’m in de paprikapasta, gemaakt van paprika’s die tijdens een urenlang durend proces slow worden geroosterd, gekoeld en gedroogd. Het is de moeite waard om te proberen er een tube van te vinden. Slaag je daar niet in, dan kun je het gerecht ook met een pot geroosterde paprika’s maken.’

4 - 6 personen5 minuten

Ingrediënten

  • 3 sneden witbrood zonder korst
  • 150 gram geroosterde rode paprika’s
  • 1 eetlepel paprikapasta (tube)
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 75 gram walnoten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • sap van ½ citroen
  • zout

Stap 1

Doe het brood in de keukenmachine en maal het tot broodkruim. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Mix in ongeveer 2 minuten op de pulseerstand. Het moet een dikke pasta worden met wat textuur van de walnoten. Overdoen in schaaltje. Garneer met peterselie en walnoten.

Bewaar de dipsaus in de koelkast maar serveer hem op kamertemperatuur besprenkeld met extra vergine olijfolie en granaatappelmelasse.

Bestellen kun je hier:

Cover SumakTitel : Sumak
Auteur : Anas Atassi
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 978 90 388 0599 3
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: Muhammara uit Syrië. Een dipsaus van rode paprika en walnoten. Heerlijk voor lunch en bij de borrel. #dipsaus #borrelhapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *