A Shared Passion

Spaanse wijnregio Aragón onder de loep

‘Feel the European Quality with Wines’; dit is de slogan voor de Europese campagne met de bedoeling om Spaanse en Portugese wijn te promoten. Persreizen zijn onderdeel van deze campagne. Zodoende mocht ik in het voorjaar van 2023 nader kennismaken met de Spaanse wijnen uit de minder bekende wijnregio ARAGÓN. Nooit eerder geweest, maar een bezoek bleek de moeite meer dan waard. Ook benieuwd? Lees mijn verhaal!

Als ik mijn vrienden vertel dat ik naar Aragón ga, dan hebben ze werkelijk geen idee! Dus ja Aragón, waar zijn we dan precies in Spanje? Het is een regio noordelijk van de hoofdstad Madrid. Met de auto is dit meer dan 3 uur rijden vanaf Madrid, maar pak je de hoge snelheidstrein (ca. 295 km/uur), dan ben je er in 1 uur en 15 minuten.

Goed begin is het halve werk

Vanuit Nederland vlieg ik op Madrid. Na aankomst in het hotel gaan we direct door naar een heerlijk lunchadres: het charmante vis restaurant El Barril de las Letras (lees later meer hierover). Spanjaarden houden niet alleen van wijn, maar ook van lekker eten. We starten met een Cava en een soepje van tomaten met kikkererwten. Daarna komen verschillende tapas op tafel om te delen (Spaanse kroketjes, tonijn-huzarensalade, gefrituurde ansjovis en nog veel meer). Erbij een heerlijke Albariño van Martin Codax. Een goed begin!

Visrestaurant El Barril de las Letras

Vervolgens staat er een Masterclass ‘Wines from Spain’ op het programma in het kantoor van de Union Española de Catadores, gegeven door Arturo Garre van de UEC. We proeven met aandacht 13 wijnen (Indigenous ambassadors) uit de belangrijkste wijnregio’s van Spanje.

 

12 Indigenous ambassadors in de Spaanse wijn tijdens de Masterclass
12 Indigenous ambassadors tijdens de Masterclass

Reizen met de hoge snelheidstrein

Snelheid hogesnelheidstrein in Spanje
Trein rijdt bijna 300 km/uur

De volgende dag vertrekken we om half 8 met de hogesnelheidstrein naar Zaragoza, de hoofdstad van de regio Aragón. Temperatuur is hier beduidend lager; 23 in plaats van 38 graden in Madrid. En er staat wind. Ook de atmosfeer is anders; deze stad is rustig, niet te vergelijken met de hectiek van Madrid.

Op het station staat onze transfer klaar: een grote touringcar, terwijl we maar met z’n zevenen zijn. Vijf journalisten en 2 voor de begeleiding: Alex en Anne. 

Busje staat klaar op station Zaragoza

Reizen met de trein is absoluut een aanrader. Heel comfortabel. Maar het werkt op de stations wel anders dan in Nederland. Gelukkig hebben wij Spaanse begeleiding die ons door het hectische station van Madrid loodsen. Alle bagage wordt op het station gecontroleerd alsof je op een vliegveld bent. Dus mocht je ook van plan zijn met de trein te reizen in Spanje, houd dan rekening met dit oponthoud en houd ook je paspoort gereed!!!

 

 

Welke D.O.’s in wijnregio Aragón?

Maar we komen uiteindelijk voor de wijn van de Spaanse regio Aragón. Deze wijnstreek, gelegen in het noordoosten van het land, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De regio is doordrenkt van culturele diversiteit en historische betekenis, en dit weerspiegelt zich in zowel haar landschap als haar wijnen. Aragón staat bekend om zijn schilderachtige landschappen, variërend van uitgestrekte vlaktes tot majestueuze bergketens, die de perfecte omgeving bieden voor wijnbouw.

Binnen Aragón zijn er diverse Denominaciones de Origen (D.O.), wettelijk beschermde herkomstbenamingen, die de kwaliteit en authenticiteit van de wijnen waarborgen. Enkele van de meest prominente D.O.’s in Aragon zijn:

Cariñena: Deze D.O. heeft zijn naam te danken aan het stadje Cariñena. De regio heeft een lange wijnbouwtraditie en staat bekend om zijn robuuste rode wijnen. Garnacha en Tempranillo zijn belangrijke druivenrassen in Cariñena, en ze resulteren in wijnen met krachtige smaken en karakteristieke tonen van rijp fruit.

Calatayud: Deze D.O. omarmt eeuwenoude wijntradities en moderne innovatie. Vooral bekend vanwege de inheemse Garnacha-druiven, die hier gedijen in diverse terroirs. Dat zorgt voor dieprode wijnen met rijp fruit en kruidige tonen. Ze  weerspiegelen de rijke geschiedenis en duurzame wijnbouw, waardoor Calatayud uitgroeit tot een opvallende speler in de Spaanse wijnwereld.

Campo de Borja: Deze D.O. is eveneens beroemd om zijn inheemse druivenras Garnacha (Grenache). De regio heeft een lange geschiedenis van wijnbouw en is trots op de productie van zowel rode als witte wijnen van hoge kwaliteit. De rode wijnen vertonen diepte en complexiteit.

Somontano: Dit is een van de meest bekende D.O.’s van Aragon en staat bekend om zijn gevarieerde terroir. De wijnstokken groeien hier zowel op vlakke gronden als op hogere hellingen, wat resulteert in een breed scala aan wijnstijlen. Somontano is vooral beroemd om zijn rode wijnen, die worden gemaakt van druiven zoals Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot.

 

 

DO Cariñena: ‘the wine that is born from Stones’

Tijdens onze persreis bezoeken we (in deze volgorde)  DO Cariñena, DO Calatayud en tot slot DO Campo de Borja. Wegens tijd-gebrek valt DO Somontana uit de boot, maar die wijnen worden uiteindelijk geschonken tijdens op laatste afscheidsdiner bij het geweldige restaurant GARCIA DE LA NAVARRA (lees later meer over dit restaurant).

Vanuit Zaragoza, onze standplaats, reizen we in ongeveer een uur naar D.O. Cariñena. We rijden door een verlaten en droog heuvelachtig landschap waar de kleuren wisselen van geel naar rood. Leven hier eigenlijk wel mensen, vraag je je af? Dan in de verte ontwaren we een groene oase met in het midden een indrukwekkend kasteelachtig gebouw. Het is de winery PAGO AYLES. Wil je meer weten over dit bezoek? Lees dan hier verder.

Pago Aylés in Cariñena
Pago Aylés in Cariñena

GRANDES VINOS, the legagy of Cariñena!

Na het indrukwekkende Pago Aylés rijden we door naar de volgende bodega in Cariñena: Grandes Vinos y Bodegas.

In tegenstelling tot Pago Aylés is dit wijndomein een coöperatie. We worden ontvangen door Manuel, de marketingmanager én Antonio de exportmanager. Ze zijn gestart in 1955, en sinds 1997 zijn ze de grootste wijnproducent van Aragón waarbij ca. 700 wijnboeren zijn aangesloten, met een totaal aan 5.500 ha wijngaarden. Alle wijnboeren zijn tevens shareholders. Ze maken ca. 15 miljoen flessen wijn per jaar, waarvan 70% export.

Grandes Vinos Y Bodegas
Grandes Vinos Y Bodegas

Bij Grandes Vinos is de Carignan-druif leading! In Spanje heet dit druivenras Mazuela of Cariñena. Vernoemd naar de stad én appellation Cariñena.

Anayón: hun toplabel

We proeven in de kelder diverse wijnen: een prachtige eetrosé, CDA Garnacha 2020 (pago-wijn!) en de Monasterio de las Vinos Reserva 2018 (90 punten!)

Anayón is de premium collectie van deze coöperatie. Onder deze naam maken ze 12 verschillende wijnen. Hun absolute topper is de Anayón Terracota. Alleen in uitzonderlijk jaren maken ze deze wijn van de Carineña. Hier worden maar 1.800 flessen per jaar van gemaakt (prijs ca. € 140 per fles). We proeven de jaargang 2015. Hij is fluweelzacht met zwoel fruit (pruimen). Heerlijk spicy en toch een goede frisheid. Rijp fruit, topkwaliteit!

Anayón het premiumlabel van Grandes Vinos Y Bodegas
Anayón is het premiumlabel

Tijdens een fantastische authentieke Spaanse lunch in hun restaurant proeven we nog meer uit hun omvangrijke assortiment.

Na een bezoek aan het Museum de Vinos van Cariñena gaan we terug naar het hotel.

Restaurant Palomeque in Zaragoza Spanje
Restaurant Palomeque in Zaragoza

Diner vindt plaats in Zaragoza bij restaurant Palomeque; een fantastische Aragonese bistro. Hier beleven we een geweldige wijn-spijs diner met wijnen uitgezocht door sommelier Jesús Miguel Arlés. Als uitsmijter mogen we proeven van de 50 jaar oude brandy de Jeréz. TOPavond!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *