Al asperges gegeten? Het seizoen is vroeg begonnen dit jaar en de asperges zijn nu al volop verkrijgbaar. Dit recept voor asperges met botersaus, oftewel Asperges à la Flamande, komt uit het kookboek ‘Estée kookt’ van Estée Strooker. Je kent haar misschien van haar kookprogramma’s op 24 Kitchen. Deze saus is het proberen meer dan waard: licht gebonden met eidooiers en zacht-romig door de gesmolten boter.
Estée: ‘Ik durf toch wel te zeggen dat de asperge mijn lievelingsgroente is. Dat komt denk ik vooral door haar exclusieve karakter. Kort per jaar te verkrijgen, uit onze eigen koude grond het allerlekkerst en een hels karwei om ze te schillen. Je moet er wel een beetje moeite voor doen. En dat is goed. Want bijna alles waar je moeite voor moet doen is lekkerder’, vertelt Estée aanstekelijk in haar intro van het recept. En zo is het maar net. Schil de asperges met een speciale dunschiller voor asperges, want dan valt dat helse karwei ook reuze mee!
Welke wijn bij Asperges met botersaus?
In dit gerecht wordt de wijn bepaald door de saus en het half-hard gekookte ei. De wijn mag daarom rond zijn met zachte zuren. Kies bijvoorbeeld voor een Chardonnay (zonder of met weinig houtlagering), Pinot Blanc of een Grenache blanc.
Asperges met botersaus
Ingredienten
- 2 kg Hollandse asperges
- 1 theelepel suiker
- 120 gram boter
- stukje foelie
- zout versgemalen peper
- 3 eieren
Botersaus
- 100 ml witte wijn
- 75 ml melk
- 100 gram boter
- 3 eieren
- verse nootmuskaat
- 1 eetlepel citroensap
Garnering
- 2 eetlepels gehakte bieslook of peterselie
Bereiding
- Schil de asperges met een dunschiller door ze bij het kopje vast te pakken en van boven naar beneden te schillen. ( Je kunt ze het beste neerleggen op het aanrecht.) Snijd een klein stukje van de uiteinden af (net te verwarren met de kopjes, die zijn juist het lekkerst) en leg ze in een pan. Kook de asperges 5 minuten in ruim water met suiker, 20 gram boter, foelie en zout. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte).
- Kook intussen de 3 eieren in 8 minuten bijna hard. Laat ze schrikken en snijd ze in grove stukken.
- Verwarm voor de botersaus 100 ml witte wijn, melk en 100 gram boter tot alles gesmolten is en licht gaat koken. Scheid de overige 3 eieren.
- Haal de pan van het vuur en voeg de eidooiers al kloppend met een garde toe. De eidooiers zorgen voor de binding, maar je wilt voorkomen dat je in plaats van een lobbige botersaus scrambled eggs krijgt. Als de saus toch niet voldoende bindt, kun je hem voorzichtig, al kloppende nog iets verwarmen, maar de saus mag absoluut niet meer koken! Breng de saus op smaak met zout, peper en snufje nootmuskaat en wat citroensap.
- Schep de asperges op een mooie schaal en giet de saus erover heen. Garneer met de half hard gekookte eieren en bieslook.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Estée kookt
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: Het Spectrum (bekijk hier het inkijkexemplaar)
ISBN: 9789000361496
Prijs: € 22,50
Meer suggesties nodig uit dit kookboek? Kijk naar de kievitsbonensalade en de pasteitjes met kippenragout. Inmiddels is ook het recept Gegrilde sla met spekjes online. Volg ons.
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!