Vol & rond

8,5 pnt : witte blend van Paul Mas

Zwoel en zomers; dat zijn de eerste woorden die je te binnen schieten na het proeven van de 2017 Paul Mas ‘Vignes de Nicole’ Chardonnay-Viognier uit de Pays d’Oc. Of is het de gedachte aan zwoele zomeravonden? Van die avonden met een zodanige aangename, zacht, milde temperatuur dat je voor eeuwig buiten wilt blijven zitten. Het liefst aan lange tafels in aangenaam gezelschap, uitkijkend over de wijngaard, of een laan van cipressen, geflankeerd door lavendelstruiken.

Paul Mas logo
Het logo van Paul Mas zit in de muur gemetseld bij de ingang van het domein

Men zegt dit van veel mediterrane avonden, maar het is deze blend van Chardonnay en Viognier, de Chardonnay licht hout gerijpt en Viognier niet, die tot zomers mijmeren uitnodigt. Wat dat betreft zou je alleen al aan de verwachting van een zomers glas ‘Méditerranée’ je mond vol hebben. Maar dat verbergt ‘de natuurlijke staat der dingen’ en de veelzijdigheid van Domaine Paul Mas.

Paul Mas is enorm veelzijdig

De geschiedenis van Domaine Paul Mas begint in 1892 wanneer Auguste Mas 9 ha koopt in St. Pons de Mauchiens, in de buurt van Domaine de Nicole. In de loop der jaren blijft het familiebedrijf groeien. Na grootvader Raymond Mas, is het de beurt aan Maxime en Paul Mas. Het is Paul, die in 1987 35 hectare aan zijn zoon Jean-Claude geeft. Dertien jaar later is Domaines Paul Mas, een eerbetoon aan zijn vader, een feit.

Tegenwoordig is Domaines Paul Mas de trotse eigenaar van meer dan 800 hectare, waarvan 20% biologisch. Tel daar nog eens 1500 hectare van gecontracteerde partner-wijngaarden bij op en de ongeveer 45 verschillende druivensoorten waarmee gewerkt wordt, en je begrijpt de veelzijdigheid.

De filosofie van ‘Les Domaines Paul Mas’ is erop gericht de typiciteit van bodem en druivenras te behouden, maar ook een wijn te maken die aansluit bij wat de liefhebber wil drinken. Dit betekent: wijnen met veel fruit, een goede concentratie, intensiteit en balans.

De proefbus van Paul Mas
De proefbus van Paul Mas in Frankrijk

Vol & rond

De ‘Vignes de Nicole’ Chardonnay-Viognier  Pays d’Oc 2017 van Paul Mas is afkomstig van een 80 ha grote wijngaard in de Hérault-vallei. De bodem van de wijngaard bestaat uit klei, kalk en fossielen; elementen die je weer terugvindt in de kleur, geur en smaak. De wijn bestaat voor 58% uit Chardonnay en 42% Viognier. De kleur van de wijn is heldergeel met een licht aromatische neus van peer, perzik, abrikoos en veel tropisch fruit, naast een vleugje citrus en vanille. Vol, mooi rond in de aanzet. Zacht van smaak. We proeven veel zomers fruit, maar ook heel licht, zoutige karamel. De wijn heeft een behoorlijke lange afdronk, met een fruitige, bitterkoekjesachtige ondertoon.

Wat eten we bij ‘Vignes de Nicole’?

Heerlijk bij schaaldieren of zeevruchten, kreeft of zalm op de grill. Maar ook heerlijk in combinatie met een zomerse salade, zoals de  salade met zalm, lychee en koriander, de ravioli met oesterzwammen of een zomerquiche met vis. Ook is deze wijn een goede begeleider van wat oudere of blauwe kaas.

Salade met zalm, lychee en koriander
Salade met zalm, lychee en koriander

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

Op 16 juli 2019 blind geproefd en beoordeeld door I Love Food & Wine-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *