Beoordeeld!

8,2 pnt delicaat wit uit Lugana

Weleens gehoord van de turbiana-druif? Dit druivenras is de inheemse trots van de D.O.C  Lugana in Lombardije. Een ras verwant aan de Italiaanse Verdicchio. Hiervan maakt wijndomein Cà dei Frati een prachtige witte wijn: weelderig en betoverend van smaak. Doet denken aan een goede Bourgogne.  I Love Food & Wine beoordeelt deze delicate wijn met een ruime 8. 

De inheemse turbiana-druif is het visitekaartje van de wijnregio Lombardije in het noorden van Italië. Beter bekend als ‘trebbiano di Lugana’ (oftwel ‘trebbiano di Soave’) en niet te verwarren met de saaie trebbiano di toscana. Turbiana is een unieke druif die je nergens anders ter wereld tegenkomt; het is een kwaliteitsras met een rijk aroma.

Familiebedrijf

Wijnhuis Cà dei Frati is in deze regio een van de ‘leading’-producenten. Ze zijn gevestigd in het dorp Lugana di Sirminione aan de zuidkant van het Gardameer, grofweg tussen Venetië en Milaan. Momenteel wordt het huis geleid door de kleinkinderen Igino, Gian Franco en Anna Maria. Zij runnen Cà dei Frati met overtuiging en passie voor de regio. Buiten de trebbiano-druif (oftewel turbiana), hun specialiteit,  verbouwen ze ook de internationale rassen chardonnay en sauvignon blanc.

Gastronomisch en delicaat

Deze witte wijn Brolettino Lugana is hun paradepaardje. Hij oogt prachtig goudgeel in het glas. Dat vraagt om verkenning.  In de neus meteen een aantrekkelijke hazelnoot-aroma, aangevuld met wit fruit en wat citrus. De aandronk is heel zacht, maar daarna komen plezierige frisse zuren van witte perzik en citrus. De hazelnoottonen zitten dan wat meer op de achtergrond. Lange afdronk met klein bittertje. Echt een gastronomische wijn die doet denken aan een Pouilly Fuissé.

Wat eten we bij Brolettino uit Lugana?

Hoewel deze wijn zeker ook plezierig smaakt als aperitief, is het toch echt een wijn voor bij het eten. Perfect in combinatie met niet al te heftige gerechten, zoals kruidensalade met spekjes, pasta of risotto met vis, kalfsvlees met gekonfijte ui, of kip met noten.

 

Klik op de linkjes voor het recept!!!

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van het laatste Food&Wine nieuws? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *