Online Wijn & Spijs workshop

De magie van foodpairing, nu online

Heb je het al gezien? Op 11 april en 25 april geeft I Love Food & Wine een twee-traps-workshop over Wijn en Spijs. We gaan je leren hoe ‘het kiezen van een wijn bij een gerecht’ in z’n werk gaat. Dus doe mee en geef je op voor deze foodpairing online workshop in twee delen.

En, om alvast in de stemming te komen, zes fijne tips ter voorbereiding.

TIP 1

Bewust ruiken en proeven

Jolande fotoreportage met glas in de hand
Bewust even ruiken!

Wil je goed leren combineren, dan moet je je bewust worden van hoe ingrediënten ruiken, maar ook hoe ze ‘sec’ proeven. Het is heel handig als je een zogenaamde smaakbibliotheek gaat opbouwen in je hersenen, zodat je hieruit kunt putten als je ‘blind’ aroma’s wilt herkennen in een wijn.
Dus vanaf nu: ruik en proef de ingrediënten die je tegenkomt, met name als je begint met koken.

TIP 2

Het juiste glas

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Kies voor goede wijnglazen; glazen van dun glas en met voldoende ruimte aan de bovenzijde om de wijn te kunnen ruiken. Dit soor wijnglazen hoeven helemaal niet duur te zijn. Prima wijnglazen zijn de Iduna serie van Libbey (lees er hier meer over). Zelf gebruik ik de universele glazen van Royal Leerdam (L’Esprit du Vin, 41 cl) als ik een wijnproeverij geef. Gewoon te koop bij Bol (6 glazen voor € 14,50).

TIP 3

Meer weten over welke wijn past bij…?

Meer uitleg over de juiste wijn en spijs combinaties, oftewel foodpairing, kijk dan ook eerst naar mijn  volgende artikelen:

Welke wijn bij kip
Welke wijn bij kip? Dat is afhankelijk van de saus of de manier van bereiden.

TIP 4

Klassieke wijn & spijs combinaties: altijd goed

Over sommige combinaties hoef je eigenlijk nooit na te denken, want dat zijn perfecte paren die zich door de eeuwen heen bewezen hebben. Vaak zijn dit regionale gerechten die passen bij de wijnen uit de streek zelf. Meer weten over deze foodpairing combinaties? Lees hier mijn verhaal over 29 wijnspijs klassiekers.

 

TIP 5

Fenomeen smaakverzadiging getest

Extreme smaken beïnvloeden elkaar. Dat geldt zeker voor wijn. Doe maar eens dit experimentje: Proef eerst een witte wijn met veel fruitaroma’s (denk aan een pinot blanc). Proef daarna een schijfje citroen en glas water. Schrijf op wat je ervaart. Dan opnieuw proef weer de wijn. Proef daarna een schijfje banaan. Wat is nu de invloed van de wijn?

Wat leer je?

  • Na citroen en water: wijn wordt zoeter en zachter
  • Na banaan: wijn wordt zuurder, bitterder

 

TIP 6

Invloed van zout op wijn

Himalaya zout is rose
Himalaya zout

Ook zout speelt een rol bij gewenning van je smaak. Mensen die aan veel zout gewend zijn, vinden gerechten met minder zout smaakloos. Zout is dus een natuurlijke smaakgehalte-verhoger. Het heeft de eigenschap om andere smaken meer te doen spreken. Maar zout kan meer.

Hebben de wijn en gerecht helemaal niets met elkaar, ze vullen elkaar niet aan in smaak. Gebruik dan een klein beetje extra zout in je gerecht, want dat verbindt!!!

Ander voorbeeld: heeft een rode wijn héél veel tannine (je mond trekt strak en de wijn voelt stroef aan in de mond). Strooi een ietsie pietsie extra zout over het eten, want dit verzacht de wijn, én geeft de fruitaroma’s in de wijn een boost.

 

Foodpairing online zoom workshop Word een volleerd thuissommelier

Word een STER in foodparing!
Zou je meer willen weten over Wijn & Spijs? Wil je zelf een gedegen keus kunnen maken als je voor het overvolle schap in de supermarkt of wijnwinkel staat? Wil je in levende lijve ervaren wat de invloed is van een wijn is op een ingrediënt of gerecht?

Geef je hier op voor de dynamische workshop Wijn & Spijs:
ZO WORD JE EEN VOLLEERD THUISSOMMELIER!

 

Nog wat extra voorbereiding nodig?

Wil je je alvast voorbereiden op deze twee-traps-workshop van foodpairing online? Lees hier nog even mijn uitgebreide basisverhaal over ‘welke wijn bij welk gerecht’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *