Waterzooi met kip

Voor het weekend
Waterzooi van kip en groenten

Waterzooi is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier en room. Eigenlijk is het meer een romige maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond en heel erg lekker.

Weleens van waterzooi gehoord? Dat is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier en room. Eigenlijk is het meer een soort creamy maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond. Maar bovenal heul erg lekker. Bovendien koolhydraatarm!

Per persoon bevat dit gerecht slechts 390 Kcal, en 17 koolhydraten.

Welke wijn bij waterzooi?

Bij deze zacht smakende maaltijdsoep past een zachte witte wijn. Een goede keus is de Garganega of de Müller Thurgau. Beide wijnen smaken rond en zacht. Ze passen bij het ronde lichte karakter van de soep. Maar ook een chardonnay zonder hout vormt een goede match.

2 personen                        45 minuten

Ingrediënten

  • 2 scharrel kippenbouten
  • 1 ½ kippenbouillontablet
  • 100 gram wortel, in stukjes
  • 100 gram kleine spruitjes, eventueel halveren
  • 1 prei, het witte deel in ringen
  • 50 gram champignons, in kwarten
  • 2 aardappelen, geschild en in stukjes
  • 100 ml slagroom
  • 2 takjes verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Stap 1

Verwijder het vel van de kippenbouten. Breek de bouten op het gewricht en verdeel ze in 2 stukken. Breng ¾ liter koud water, bouillontabletten en stukken kip aan de kook. Laat het vlees met deksel op de pan in ca. 30 minuten, tegen de kook aan, gaar worden.

Stap 2

Neem de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Voeg alle groenten en aardappel aan de bouillon toe. Kook alles in ca. 10 minuten beetgaar. Haal intussen het vlees van de botten en voeg aan de soep toe. Roer de slagroom en afgeriste blaadjes tijm toe en laat de soep nog 5 minuten sudderen. Bestrooi met fijngehakte peterselie. Serveer met stokbrood en lichtgezouten roomboter.

 

Bron: ZTRDG; online magazine over écht eten en koken met het seizoen. Elke week verschijnt er een nieuwe editie met recepten en authentieke verhalen. Het liefst met ambachtelijke en biologisch geproduceerde ingrediënten.

 

Meer ‘recepten van de dag’ in je mailbox? Geef je hier op.

Waterzooi is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier en room. Eigenlijk is het meer een romige maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond en heel erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *