sinaasappel-amandeltaart

Voor het weekend
Spaanse sinaasappel-amandeltaart

Tarta de almendra con naranja; zo heet deze prachtige taart uit het kookboek ‘Brindisa’. In het intro vertelt auteur Monika het volgende: “Dit recept van Ana Barrera’s Madrileense restaurant is een categorie op zich: smeuïg, zonder bloem en citrusachtig. Ana adviseert om vanille-ijs en een glas moscatel of PX-sherry bij deze taart te geven.” En daar zijn we het helemaal mee eens. Het is een heerlijke taart die eigenlijk heel makkelijk is om te maken. Je kunt ook amandelmeel kopen, dan hoef je de amandelen niet zelf fijn te malen in de keukenmachine: dat maakt het nog simpeler. Lees ook nog even de kookboekrecensie van onze Miranda van Elswijk. Ook zij maakte deze taart en was zeer enthousiast.

Welke wijn bij sinaasappel-amandeltaart?

Vin SantoDe taart is inderdaad smeuïg, maar ook rul met een duidelijke sinaasappelsmaak. PX-sherry lijkt mij niet de juiste begeleider, die is te heftig en te zoet. Mijn keus en advies valt eerder op een Sauternes of een Vin Santo. Minder zoet en de aroma’s passen beter bij het sinaasappelbittertje van de taart.

 

12 punten30 minuten + 1 uur oventijd

Ingrediënten

  • 2 biologische sinaasappels
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram blanke (marcona) amandelen
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 6 grote eieren
  • 300 gram zachte boter + iets extra om in te vetten
  • poedersuiker
  • Extra: springvorm ɸ 26 cm, ingevet

Stap 1

Verhit de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in en bekleed hem met bakpapier. Rasp de schil van 1 sinaasappel boven een grote mengkom. Schil de sinaasappel en snijd hem in plakken. Verwijder de pitten. Pers de andere sinaasappel uit. Doe de plakken sinaasappel, het sap, de likeur, olijfolie en 4 eetlepels suiker bij de sinaasappelrasp. Zet opzij.

Stap 2

Maal de amandelen met de rest van de suiker en het bakpoeder in de keukenmachine tot het zo fijn is als bloem. Klop in een andere kom de eieren met de mixer tot een lichte romige massa.

Stap 3

Pureer het sinaasappelmengsel in een blender of keukenmachine glad. Voeg al mixend beetje bij beetje de boter toe. Stort weer terug in de mengkom. Schep eerst de eimassa er luchtig door en spatel vervolgens het gemalen amandelmengsel erdoor.

Stap 4

Stort het beslag in de springvorm en bak de taart in ca.1 uur gaar en goudbruin in het midden van de oven. Haal de vorm uit de oven en laat de taart in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en bestuif de taart met poedersuiker. Lekker met een bolletje vanille-ijs.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover BrindisaTitel: Brindisa
Auteur: Monika Linton
ISBN: 9789059567658
Uitgever: Fontaine Uitgevers BV
Prijs: € 34,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *