Winters Wild

Hertenstoofschotel met pasta

Hertenstoofschotel is het ultieme hoofdgerecht voor een winters dinertje. Vooral door de gedroogde paddenstoelen krijgt dit stoofgerecht een diepe smaak. Bovendien heel simpel om te maken en het resultaat is werkelijk subliem!

Welke wijn bij hertenstoofschotel met paddenstoelen?

Een stoofschotel van hert combineert uitstekend met zondoorstoofde wijnen met veel body, zoals een Malbec  Primitivo of Cabernet Franc uit Argentinië of Uruguay. En paddenstoelen vragen om wijn met karakter en rijpe, aardse tonen. Een ultieme begeleider is bijvoorbeeld een kruidige Châteauneuf du Pape of Gigondas. Maar op mijn proeftafel stond een Valpolicella Ripasso van Gino Fasoli; ook dat bleek een geweldige combinatie.

Hertenstoofschotel met pasta

Hertenstoofschotel met pasta

Bereiding: 2 uur
Totaal: 2 uur
Duik in de rijke smaken van winter met deze hertenstoofschotel, geserveerd op een bedje van pasta; het ultieme comfortfood voor koude dagen.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 25 gram gedroogde paddenstoelen
  • 2 stk laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 4 stk grote basilicumblaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 600 gram stoofvlees van hert in stukjes
  • 2 teentjes knoflook gekneusd
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 dl witte wijn
  • 2 dl wildfond
  • 25 gram roomboter
  • 75 gram bacon in reepjes
  • 200 gram kleine sjalotjes
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 1 dl rode port
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 250 gram verse lintmacaroni

Bereiding
 

  • Week de paddenstoelen ca. 15 minuten in 2 dl kokend water. Knijp ze uit en bewaar het weekvocht. Bak het vlees in de olie rondom bruin, liefst in 3 delen om te voorkomen dat er te veel vocht loskomt. Daarna alles terug in de pan. Knoflook en uitgeknepen paddenstoelen, toevoegen en even meebakken. Bloem erover strooien en 3 minuten meebakken. Toevoegen: paddenstoelen-weekwater, witte wijn, fond, laurier, tijm, basilicum, zout en peper. Roeren tot een lichtgebonden saus ontstaan. Vlees in ca. 1 ½ uur op zacht vuur afgedekt laten stoven (zet de pan op een stoofplaatje).
  • Intussen in een koekenpan boter verhitten. Sjalotjes, kastanjechampignons, port en bruine suiker 5 minuten zachtjes bakken. Tot gebruik bewaren.
  • Neem de kruiden uit de pan met vlees. Schep het bacon erdoor en laat het geheel afkoelen.
  • Breng de stoofpot al roerende zachtjes aan de kook. Kastanjechampignons erdoor roeren. Intussen de pasta volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken. Verwarm de borden voor in de magnetron. Maak op elk bord een nestje van tagliatelle en schep de stoofschotel erop. Bestrooi met peterselie.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept