Dit is nou typisch zo’n slim-denken-gerecht. Je kunt deze hartige strudel een dag of twee van tevoren maken en in vershoudfolie bewaren in de koelkast. Warm nog even op onder aluminiumfolie voor het serveren en klaar!
Deze vegetarische strudel kan trouwens ook heel goed als bijgerecht geserveerd worden. Houd je over? Gebruik dat als een New-Years-Eve-hapje.
Welke wijn bij hartige strudel met prei en olijven?
Heerlijk krokante hartige strudel met een smaakvolle vulling van olijven, feta, tomaat en zoetige prei. Dat vraagt om een sappige rode Rhône met body. Kies deze van La Cabotte, Massif d’Uchaux; een van mijn persoonlijke favorieten!
Hartige strudel met prei en olijven
Ingredienten
Strudel
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien fijngesnipperd
- 750 gram prei in fijne ringetjes
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 75 ml balsamicoazijn
- 100 gram zongedroogde tomaat in reepjes
- 75 gram zwarte olijven Taggia
- 1 eetlepel verse oreganoblaadjes fijngehakt of 1 theelepel gedroogde oregano
- 50 gram hazelnoten fijngehakt
- 100 gram gesmolten boter
- 150 gram feta in kleine blokjes
- zout versgemalen peper
- 8 vellen filodeeg diepvries
Mangosaus
- 350 gram mangoblokjes vers of diepvries
- 1 rode peper fijngehakt zonder zaadjes
- 1½ eetlepel suiker
Bereiding
- Snijd uien fijn en de prei in ringetjes. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote koekenpan. Bak de uien en de prei ca. 10 minuten op halfhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog 1 minuten mee. Blus af met de azijn en laat 1 minuut inkoken.
- Voeg toe: tomaatjes, olijven, oregano en hazelnoten. Roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
- Leg 2 vellen filodeeg naast elkaar in de lengte op een met bakpapier beklede bakplaat en laat voor de helft overlappen. Bestrijk het filodeeg met een beetje gesmolten boter. Leg er weer 2 vellen deeg overlappend op zodat de hele bakplaat is bedekt. Herhaal dit met het restant van het filodeeg zodat er lagen ontstaan. Schep de groenten in het midden van het deeg en verkruimel de feta erover. Sla de deegvellen van beide zijkanten naar binnen. Rol de strudel nu voorzichtig om zodat de naad onder ligt.
- Maak intussen de mangosaus. Doe de mango met de peper, suiker en 2 eetlepels water in een steelpan en laat 10 minuten zachtjes koken tot er een mooie compote ontstaat. De compote is klaar als de mango zacht is en een beetje uit elkaar valt. Laat afkoelen. Pureer de mangocompote met een staafmixer tot een gladde saus.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrijk de bovenkant van de strudel met het restant van de boter en zet de strudel ca. 25 minuten in de oven tot hij knapperig en goudbruin is. Laat de strudel 5 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt. Snijd de strudel in gelijke plakken en verdeel over 6 borden. Geef de mangosaus erbij.
- Lekker met een salade met appel en avocado en lente-ui.
Het kookboek KERST
Met dit kookboek, gemaakt door Mireille en Arno van The Holy Kauw Company ziet je geramd met Kerst, maar ook met Oud en Nieuw. Een zeer sfeervol kerst-kookboek boordevol makkelijke kerstrecepten, én feestelijke ideeën voor prachtig gedekte tafels.
Bestellen kun je hier
Titel : Kerst
Auteur : Arno & Mireille van Elst
Uitgever : Uitgeverij Snor
ISBN : 978 94 6314 074 4
Prijs : € 21,99, nu maar 9,99!
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen