Gegrilleerde lamskoteletjes met ratatouille & Rosé Tavel

De vakantie zit er weer op. Bij thuiskomst ligt het nieuwste nummer van Proef& (Gall&Gall) op de deurmat. Dat betekent direct even kijken naar mijn eigen rubriek ‘Sterke duo’s’. En blijkbaar werkt het: verlangen borrelt op naar de gegrilde lamskoteletjes met ratatouille. Niet zomaar ratatouille.  Nee, deze versie komt lekker borrelend uit de oven, want zo blijft ie mooi van kleur met een stevige bite. Het lam wordt even gemarineerd in rozemarijnolie. In een mum van tijd vullen smaakvolle Franse geuren mijn keuken.

Welke wijn bij gegrilde lamskoteletjes met ratatouille?

Bij deze typische Franse lamskoteletjes met ratatouille past een klassieke rosé uit de Rhône, de Tavel van Château d’Aquéria. Smaakt stevig, fruitig met een kruidige afdronk. We wanen ons weer even terug in vakantiesferen. Maar ook heerlijk bij een Cabernet Franc of een Côtes du Ventoux uit Frankrijk.

Muziek: Om in de stemming te blijven een Frans liedje uit de oude doos: ‘je t’aime…, moi non plus’ met Jane Birkin et Serge Gainsbourg.

4 personen1 ½ uur

Ingrediënten

  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 aubergine, in blokjes
  • zout, versgemalen peper
  • 400 gram Roma tomaten, in vieren
  • 2 kleine rode paprika’s, in stukjes
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 2 grote tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 theelepel Provencaalse kruiden
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels verse basilicum, in reepjes
  • 12 enkele lamskoteletjes (ca. 600 g)
  • 1 tak rozemarijn, naaldjes fijngesneden
  • Extra: braadslede 25 bij 35 cm, grillpan

Stap 1

Doe courgette en aubergine in een vergiet. Bestrooi met ca. ½ eetlepel zout en leg er een bord op. Zet er iets zwaars op (bv. conservenblik of pak melk) en laat ca. 1 uur staan, zodat het vocht eruit kan lopen. Druk met de hand al het overtollig vocht eruit en droogdeppen met keukenpapier.

Stap 2

Verwarm oven voor op 220 °C. Verdeel over een braadslede: courgette, aubergine, tomaat, paprika en ui. Bestrooi met knoflook en Provençaalse kruiden. Besprenkel met 3 eetlepels olie en meng door elkaar. Bak de groenten in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. Schep de basilicum erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Haal van het vuur, mag lauw gegeten worden.

Stap 3

Intussen rozemarijn en 2 eetlepels olie door elkaar roeren. Breng op smaak met zout en peper. Wrijf de lamskoteletjes in met dit oliemengsel en marineer ca. 30 minuten. Verhit de grillpan. Grill het vlees in ca. 4 minuten bruin van buiten en rosé van binnen, halverwege keren. Schep wat ratatouille op een bord. Leg lamskoteletjes erop. Serveer met gebakken krieltjes en stokbrood.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&7 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *