Basisrecept

Kerstkoekjes bakken met glazuur

Koekjes bakken, samen met de kinderen, is altijd een goed idee! Maar KERSTkoekjes bakken met glazuur: nog leuker! Meestal heb je ingrediënten voor een eenvoudig koekjesrecept gewoon in huis. Dus mocht de verveling toeslaan de komende dagen, dan hoef je de deur niet uit.

De basis voor een eenvoudig koekjesrecept is heel erg simpel. Je hebt nodig: suiker, boter en bloem. Maar in welke verhoudingen? Ook dat is heel makkelijk te onthouden; de basis is een 1-2-3 recept. Dus: 50 gram suiker, 100 gram boter en 150 gram bloem, steeds 50 gram meer.

Welke boter en welke suiker?

Uiteraard gebruik je altijd ROOMBOTER!
En ook de keus van de suiker is van belang. Basterdsuiker doet iets anders met je koekje dan kristalsuiker. Basterdsuiker is zacht en trekt vocht aan, hierdoor wordt je koekje ietsje zachter. Kristalsuiker is hard en zorgt juist voor een krokant koekje.

Kerstkoekjes bakken uit het kookboek KERST van The Holy Kauw Company

Kerstkoekjes met glazuur

Bereiding: 30 minuten
rusten van deeg 1 uur
Totaal: 1 uur 30 minuten
Laat je keuken deze kerst geuren naar zoete verrassingen met mijn nieuwste kerstkoekjesrecept. Perfect voor bij de koffie of als cadeau onder de boom!
Aantal 20 koekjes

Ingredienten
 

Deeg

  • 50 gram suiker
  • 100 gram roomboter
  • 150 gram bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 mespunt zout

Glazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • Paar druppels water
  • natuurlijke kleurstof

Extra nodig

  • 1 uitsteekvormpje stervorm
  • 1 vel Bakpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.  Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed tot een mooi deeg. Laat afgedekt ca. 1 uur in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot een mooie egale lap. Steek de vormpjes uit en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de koekjes  in ca. 10 – 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen.
  • Maak het glazuur. Doe de poedersuiker in een kom. Voeg het water druppelsgewijs toe en roer het door de suiker tot het de juiste dikte heeft. Voeg eventueel kleurstof toe en meng erdoor.
  • Bestrijk de koekjes met het glazuur en laat het hard worden.

TIP:  NATUURLIJKE KLEURSTOF

Je kunt het glazuur een kleurtje geven met natuurlijke ingrediënten zoals bietensap (rood), macha thee (groen) of kurkuma (geel).

 

Het kookboek

Met dit kookboek, gemaakt door Mireille en Arno van The Holy Kauw Company ziet je geramd met Kerst, maar ook met Oud en Nieuw. Een zeer sfeervol kerst-kookboek boordevol makkelijke kerstrecepten, én feestelijke ideeën voor prachtig gedekte tafels.

Holy Kauw Company coverTitel : Kerst
Auteur : Arno & Mireille van Elst
Uitgever : Uitgeverij Snor
ISBN :    978 94 6314 074 4
Prijs : € 21,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept