Meatless Monday

Pastinaakstamppot met little gem: zó klaar!

Pastinaak klinkt misschien een beetje winters, maar de knisperende reepjes romaine sla (little gem) zorgen voor een fris lentegevoel. De gebakken rode ui met salie geeft deze stamppot een verrassend effect. Bovendien zó klaar, in 25 minuten op tafel.

Dit recept komt uit het kookboek Sharon gaat lokaal. Hierin staan allemaal eenvoudige recepten van de hand van tv-kok Sharon de Miranda. Misschien ken je haar van het tv-programma Binnenstebuiten. In dit boek kookt ze met lokale, seizoensgebonden ingrediënten uit de provincie Flevoland. Ze ging op bezoek bij al die boeren om met hen in gesprek te gaan over de teelt van hun producten.

Boer Gerjan Snippe verbouwt litte gem in Flevoland uit het kookboek Sharon gaat lokaal van Sharon de Miranda. #baby #romainesla
Boer Gerjan Snippe verbouwt litte gem in Flevoland

Little gem uit Flevoland

In de buurt van Zeewolde staat de kas van Bio Brass. Het is een gezamenlijk landbouwproject van meerdere biologische boeren. Met elkaar bewerken ze zo’n 200 ha landbouwgrond waarbij ieder z’n eigen specialiteit heeft. Een van de gewassen is little gem, een Romeinse sla-soort met gekrulde blaadjes. Deze biologische slasoort wordt geteeld door boer Gerjan Snippe. ‘Ik dacht dat little gem niet zo goed zou groeien in de polder, maar dit is de makkelijkst teelt die ik ooit heb gedacht’, vertelt hij vol trots aan Miranda.

In het kookboek vind je drie recepten met deze slasoort, waarvan deze stamppot er eentje is.

 

Is Little gem hetzelfde als baby romaine sla?

Nee, eigenlijk is het niet helemaal hetzelfde. De kleine variant van de romaine sla wordt in Nederland wel vaak als ‘Little Gem’ verkocht. Het lijkt inderdaad heel veel op elkaar, maar er is toch een klein verschil in smaak en structuur. Little gem is net wat steviger. Bij Albert Heijn vind je Baby Romaine sla in het schap. Ze zitten per 2 stuks verpakt. Je kunt deze kropjes heel goed gebruiken in dit stamppotrecept.

 

Welke wijn bij pastinaak stamppot met little gem?

De stamppot smaakt een klein beetje zoetig door de pastinaak. De sla geeft een fris knapperig effect. Drink hier een witte wijn bij met zachte zuren, zoals bijvoorbeeld een Pinot Blanc.

Pastinaak stamppot met little gem uit het kookboek Sharon gaat lokaal van Sharon de Miranda #romainesla

Pastinaakstamppot met little gem

Bereiding: 25 minuten
Totaal: 25 minuten
Lente stamppotje met pastinaak, aardappelen en romaine sla. De topping van gebakken rode uien met salie zorgt voor een verrassend effect. Snel op tafel.
Aantal 3 personen

Ingredienten
 

 • 500 gram kruimige aardappelen
 • 500 gram pastinaak
 • 2 rode uien
 • 2 eetlepels rijst olie
 • 6 blaadjes salie
 • 2 kropjes little gem of baby romaine sla
 • zout

Bereiding
 

 • Schil de aardappels en pastinaak en snijd in gelijke stukken van ca. 4 cm. Kook de aardappels met de pastinaak in water met zout in ca. 20 minuten gaar.
 • Snijd intussen de rode uien in halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de rode ui op laag vuur in ca. 8 minuten zacht.
 • Snijd de salieblaadjes fijn. Voeg toe aan de rode ui en bak ca. 1 minuut mee.
 • Giet de aardappels/pastinaak af. Stamp het mengsel fijn tot een smeuïge puree. Snijd de little gem in repen van ca. 3 cm. Meng de salie en de rode uien door de puree. Breng op smaak met zout.
 • Garneer eventueel met salieblaadjes.

Notities

Dukkah maken, dat doe je zoTIP: maak de stamppot extra lekker door aan tafel Dukkah (notenmengsel) overheen te strooien.

Het kookboek: Sharon gaat lokaal

Vrolijk kookboek met eenvoudige toegankelijke recepten van tv-kok Sharon de Miranda. Twintig mooie biologische producten uit Flevoland zijn als uitgangspunt gebruikt. Denk aan aardappels, asperges, snoekbaars, walnoten, oranje hoen of kersen. Een eye-opener!

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Sharon gaat lokaal
Auteur : Sharon de Miranda
Uitgever : Uitgeverij Terra Lannoo
ISBN : 978 90 8989 923 1
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin deze lente stamppot met pastinaak en salie 
Wil je dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Eenvoudige lentestamppot van pastinaak en little gem uit Nederland. Rode uien met salie zorgen voor verrassing. lenterecept. Makkelijk om te maken. Snel klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept