Meatless Monday

Aspergesoep met hazelnootolie

Romige aspergesoep; een ware traktatie. Tenminste mits hij homemade, niet te dik gebonden en zacht romig van smaak is. Deze soep heeft dat allemaal. En net dat beetje extra komt van een paar druppels hazelnootolie. We love it!

Heerlijke aspergesoep, afkomstig uit het nieuwe kookboekje Asperges van de Nederlandse Jessica Lek. Een soep die je kunt serveren als voorgerecht tijdens een lekker luxe lente-dinertje.  Maar ook voor doordeweeks een heerlijk soepje. Je kunt de helft ook gewoon even invriezen voor een later moment.

Welke wijn bij aspergesoep?

Bij soep serveer je in de regel geen wijn. Toch zin in wijn? Kies dan voor een zachte witte wijn, bijvoorbeeld een chardonnay zonder (of met weinig) houtlagering. Het ronde mondgevoel van de wijn sluit goed aan op de romige textuur van de soep.

Romige aspergesoep met hazelnootolie

Aspergesoep met hazelnootolie

Bereiding: 45 minuten
Romige aspergesoep met beetgare aspergepunten. Hazelnootolie zorgt voor een bijzonder smaakaccent. Kun je geen hazelnootolie vinden, vervang dan door truffelolie of een extra vergine olijfolie.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg asperges geschild
  • 30 gram boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 aardappel in kleine blokjes
  • 50 ml droge witte wijn
  • 2 groentebouillontabletten
  • 300 ml slagroom
  • zout versgemalen peper
  • verse nootmuskaat
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • hazelnootolie

Extra nodig

  • staafmixer of magimix

Bereiding
 

  • Snijd de asperges in stukken van ca. 4 cm en houd de aspergekopjes apart. Verhit de boter in een grote soeppan en fruit de ui ca. 3 minuten op zacht vuur. Voeg toe: aardappelblokjes en aspergestukken. Zet het vuur iets hoger en bak al roerende ca. 2 minuten. Blus af met witte wijn.
  • Schenk er 1 ¼ liter (asperge-kook)water, bouillontabletten, slagroom bij. Breng de soep al roerende aan de kook. Kook de soep, afgedekt, ca. 15 minuten.
  • Haal de pan van het vuur. Pureer de soep met de staafmixer glad (of zeef de soep boven een andere pan en pureer het groentemengsel in een Magimix, en roer weer door het aspergevocht). Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Snijd de achtergehouden aspergekopjes met een scherp mes in dunne plakjes. Schep de soep in platte kommen of soepborden. Garneer met de aspergeplakjes en bieslook. Druppel er wat hazelnootolie overheen. Lekker met geroosterd desembrood en roomboter.

Het kookboek

cover aspergesHandzaam klein kookboekje met 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig. Geschreven door receptenschrijver Jessica Lek. Ze werkte in het verleden als chef-kok in o.a. restaurant  Aan de Amstel en gaf leiding aan het lunchrestaurant Jacques Jour in Amsterdam. Jessica’s stijl is internationaal, creatief en uitgesproken, met veel aandacht voor verse producten.

Bestellen kun je hier:

Titel : Asperges
Auteur : Jessica Lek
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 209 4
Prijs : € 10,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept