Zuurkoolsoep; een klassieker uit de Oostenrijkse keuken. Ben je op wintersportvakantie, dan zie je deze maaltijdsoep zeker op de lunchkaart staan. Heerlijk zo’n hartverwarmde soep tussen het skihellingen door, evenals die onvervalste lekker gevulde goulashsoep. Maar thuis maken kan ook. Ik heb dit recept voor zuurkoolsoep ontwikkeld, op de smaak van mijn herinnering, toen ik nog elk jaar ging skiën in Oostenrijk. En eerlijk is eerlijk: de hele familie heeft hiervan gesmuld. Ook de zuurkoolhaters!
Welke wijn bij Oostenrijkse zuurkoolsoep?
Bij zuurkool hoort riesling. Dat is een klassiek paar. Maar ook een Oostenrijkse Grüner Veltliner zal hier zeker bij smaken.
Muziek: ik maak jullie graag deelgenoot van mijn laatste ontdekking: The Delines (maar ze bestaan al sinds 2012). Hun laatste CD The Sea Drift kreeg onlangs 5 sterren in de Volkskrant! Op 29 april treden ze op in Paradiso Amsterdam!
Oostenrijkse zuurkoolsoep met rookworst
Ingredienten
- 1 zakje wijnzuurkool à 500 gram
- 3 runderbouillontabletten
- 1 eetlepel olie
- 100 gram gerookte spekblokjes
- 1 ui in halve ringen
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder mild
- ½ theelepel karwijzaad
- 2 grote geschilde aardappelen, in blokjes
- ½ grove rookworst à 280 gram in plakjes
- 4 eetlepels crème fraîche
Bereiding
- Doe de zuurkool in een pan. Voeg 500 ml water en 1 runderbouillontablet toe en breng aan de kook. Laat ca. 10 minuten zachtjes koken.
- Verhit intussen in een soeppan 1 eetlepel olie. Bak de spekblokjes in ca. 5 minuten op middelhoog vuur uit. Voeg de ui toe en bak ca. 2 minuten mee. Voeg toe: tomatenpuree, paprikapoeder, karwijzaad, 1 liter water en 2 runderbouillontabletten. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken.
- Voeg de zuurkool met vocht en de aardappelblokjes toe. Laat in ca. 20 minuten zachtjes gaarkoken. Voeg de worstplakjes toe en kook ca. 10 minuten mee. Verdeel over 4 soepkommen en schep er een lepel crème fraîche op. Lekker met roggebrood met kaas of zult.
Wat is zuurkool?
Zuurkool is eigenlijk gefermenteerde wittekool. Tegenwoordig koop je dit gewoon kant-en-klaar in de supermarkt. Maar vroeger maakte men het ook zelf. Van 1 wittekool kun je dan 5 potjes zuurkool maken door er alleen maar zout aan toe te voegen. Per 100 gram kool voeg je 10 gram zout toe. Het zout trekt niet in de kool, maar trekt juist het vocht eruit. Je maakt laagjes in een pot, en stampt dit steeds goed aan, en dan leg je er op het einde een gewicht op. Zet de pot op een donkere koele plaats (ca. 18 graden). In de loop der dagen (ca. 5) komt het vocht los.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen