Meatless Monday

Chana masala (kikkererwten curry) met rijst

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Deze chana masala is een verrukkelijke kikkererwten curry op sterrenniveau! Chana betekent kikkererwten in de Indiase keuken. Je maakt deze curry met gedroogde kikkererwten. En dat is echt cruciaal. Want als je gedroogde kikkererwten zelf voorweekt en daarna kookt houden de kikkererwten een lekkere bite. Begin dus op tijd en laat je niet tegenhouden door de lange ingrediëntenlijst, want het resultaat is subliem.

Het recept komt uit het kookboek Streetfood van tweesterrenkok Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof. Tijdens de Corona lockdown ging zijn restaurant dicht. Maar als rasechte ondernemer zette hij een foodtruck voor de deur met de allerlekkerste streetfood gerechten op basis van zijn Hindoestaanse, Surinaamse en Indiase roots. Van eenvoudige roti-rol, Surinaamse bami tot luxe ‘bara’ met wagyu en truffel. Een zeer succesvolle actie. Al die gerechten zijn opgetekend door journalist Hassnae Bouazza en staan nu in dit fantastische kookboek.

Foodtruck van Soenil Bahadoer
Foodtruck van Soenil Bahadoer tijdens Corona

 

Soenil Bahadoer portret
Soenil Bahadoer portret

In het intro zegt Soenil: ‘Chana zijn kikkererwten en in de foodtruck maakten we daar een curry van als vulling voor de roti, maar je kunt dit ook met rijst eten. Een beetje zoet-zuur erbij en je hebt een feestje op je bord.’

 

Welke wijn bij chana masala?

De kikkererwtencurry is lekker gekruid en licht pittig. De beetgare kikkererwten zorgen voor een nootachtig accent. Wij dronken er een stevige rosé bij uit Portugal. Voldoende body om overeind te blijven.

 

Chana Masala van Soenil Bahadoer uit zijn kookboek Streetfood
Chana masala van Soenil Bahadour
Voorbereiding: 15 min
Bereiding: 1 uur
Chana masala is een Indiase curry van kikkererwten. Dit authentieke recept is van sterrenniveau, afkomstig van tweesterrenkok Soenil Bahadour. Beetje rijst erbij en je hebt een feestje op tafel.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 grote ui in grove stukken
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 5 cm gember geschild (22 gram)
  • 1 groene peper in grove stukken zonder pitjes
  • 4 eetlepels olie
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • snufje asafoetida, toko
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • theelepel garam masala plus extra naar smaak
  • 2 theelepels tamarindepuree
  • ½ citroen uitgeperst
  • ¼ theelepel gemalen zwarte peper
  • 3 theelepels zout
  • verse koriander naar smaak
  • bladselderij

Erbij

  • Surinaamse rijst

Extra nodig

  • vijzel, hakmolen van de staafmixer (of kleine blender)

Bereiding
 

  • Laat de kikkererwten een nacht (ca. 8 uur) in 2 liter water weken. Spoel ze daarna af in een zeef.
  • Breng de geweekte kikkererwten in een pan met ruim vers water aan de kook. Kook ze ca. 1 tot 1,5 uur tot ze knapperig gaar zijn. Schuim tussendoor af. Giet al, maar bewaar het kookvocht (500 ml).
  • Rooster intussen in een droge koekenpan het komijnzaad. Doe over in een vijzel en maal fijn.
  • Maal de ui, knoflook, gember en groene peper in een blender of hakmolen van de staafmixer tot een boemboe (pasta).
  • Verhit in een braadpan 4 eetlepels olie. Fruit hierin al roerende de boemboe aan tot deze goudbruin van kleur is.
  • Voeg het komijnpoeder, korianderpoeder, chilipoeder en de asafoetida toe en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de Griekse yoghurt toe en roer er de garam masala door. Schenk er geleidelijk 500 ml van het bewaarde kookvocht van de kikkererwten bij. Roer tussendoor steeds goed door tot al het kookvocht is toegevoegd, zet het vuur laag en laat het geheel, zonder deksel, ca. 30 minuten zacht sudderen tot het vocht is ingedikt.
  • Voeg de tamarindepuree, citroen en kikkererwten toe. Dek de pan af en laat alles 30 minuten sudderen tot de vloeistof ingekookt is tot een bruine saus. Breng op smaak met de peper en het zout, garam masala en verse koriander naar smaak.
  • Kook intussen de Surinaamse rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer bij de chana masala. Garneer het geheel met wat gehakte bladselderij naar smaak.

TIP

Voor niet-vegetariërs: wij aten er de Indiase zeebaars uit de oven bij uit het kookboek India Express van Rukmini Iyer (recept volgt nog). Heerlijke combi.

 

Het kookboek: Streetfood

Inspirerend kookboek met snelle Surinaamse recepten van de Spicy Chef Soenil Bahadoer. Hij combineert in dit kookboek twee werelden: de klassieke Franse keuken met de kruidige Surinaamse, Hindoestaanse van zijn roots. Gebaseerd op de periode van de lockdown toen zijn sterrenzaak dicht moest vanwege Corona. Vanuit zijn foodtruck serveerde hij het allerlekkerste streetfood gerechten die hij van zijn moeder en door zijn culinaire reizen leerde maken.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover StreetfoodTitel : Streetfood
Auteur : Soenil Bahadoer
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 388 112 15
Prijs : € 25,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept