- 1 kg asperges geschild
- 30 gram boter
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 aardappel in kleine blokjes
- 50 ml droge witte wijn
- 2 groentebouillontabletten
- 300 ml slagroom
- zout versgemalen peper
- verse nootmuskaat
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
- hazelnootolie
Snijd de asperges in stukken van ca. 4 cm en houd de aspergekopjes apart. Verhit de boter in een grote soeppan en fruit de ui ca. 3 minuten op zacht vuur. Voeg toe: aardappelblokjes en aspergestukken. Zet het vuur iets hoger en bak al roerende ca. 2 minuten. Blus af met witte wijn.
Schenk er 1 ¼ liter (asperge-kook)water, bouillontabletten, slagroom bij. Breng de soep al roerende aan de kook. Kook de soep, afgedekt, ca. 15 minuten.
Haal de pan van het vuur. Pureer de soep met de staafmixer glad (of zeef de soep boven een andere pan en pureer het groentemengsel in een Magimix, en roer weer door het aspergevocht). Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de achtergehouden aspergekopjes met een scherp mes in dunne plakjes. Schep de soep in platte kommen of soepborden. Garneer met de aspergeplakjes en bieslook. Druppel er wat hazelnootolie overheen. Lekker met geroosterd desembrood en roomboter.
Calorieën: 241kcal | koolhydraten: 15g | eiwit: 6g | vet: 19g | verzadigd vet: 12g | cholesterol: 57mg | vezels: 4g | suiker: 7g | vitamine C: 14mg