Appeltaart wedstrijd voor moederdag
Wie zal er winnen? Appeltaartwedstrijd van Marlène

Appeltaartwedstrijd
Elzasser appeltaart voor moederdag

Speciaal voor moederdag een bijzondere appeltaart bakken met ‘Marlene’ appels uit Zuid-Tirol (Italië). Dat was de uitdaging tijdens een event speciaal voor foodbloggers. En wie zat er in de jury? Ja natuurlijk, hoe kan het ook anders: Meesterbakker Robèrt van Beckhoven himself. De taart moest ‘live’ gebakken worden in de leskeuken van Robèrt. En welk appelras in de appeltaart werd verwerkt mocht je zelf weten. Onder toeziend oog (buitengewoon kritisch!) en met de nodige tips van Robèrt in de achterzak ging iedereen aan het werk. Zo nodig met hulp van de achterban (je mocht je kind of moeder meenemen), in mijn geval mijn moeder én mijn zus.

 

Appeltaart wedstrijd voor moederdag
Robèrt van Beckhoven geeft advies over de oven

 

Mijn uitgangspunt voor deze wedstrijd is een echte klassieker: Elzasser appeltaart. Zo’n taart wordt gemaakt met slagroom en kaneel. Maar speciaal voor deze wedstrijd geef ik hem een twist; ik voeg er mango en passievruchten aan toe. Dat zorgt voor een subtiel exotisch tintje. Met een chocolade-kus voor mijn moeder als garnering. Deze garnering, de rode lip-bonbons van Chocolaterie Puur uit Gouda, zitten in dezelfde smaaksensatie en zijn ook gemaakt van passievruchten en mango. Drie uur lang wordt er hard gewerkt. De jury proeft en overlegt en dan wordt de uitslag bekend gemaakt: ik win de derde plaats. Geheel onverwacht, maar toch trots natuurlijk! Met name over het juryrapport.

Robèrt over mijn appeltaart:

Van deze appeltaart wil je blijven proeven!

 

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Disznókő: Tokaji Late harverst

Pleasure of Disznókő

8,5 pnt: Hongaars friszoet

Appeltaartwedstrijd

Elzasser appeltaart voor moederdag

Maar wat drinken we erbij? Uiteraard smaakt koffie of thee prima, maar een dessertwijn is veel lekkerder. Ik laat de jury dus een bijpassende wijn erbij drinken: een glaasje Monbazillac. Maar ook een Sauternes of Tokaji Aszù smaakt perfect.

12 punten1 1/2 uur

Ingrediënten

  • Deeg
  • 200 gram bloem
  • 120 gram gezouten roomboter, uit de koelkast in blokjes van 1 cm
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 à 2 eetlepels ijskoud water
  • Vulling
  • Marlene Appels3 frisse Marlene appels (Granny Smith), in schijfjes
  • 1 mango, in plakjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 eidooiers
  • 250 ml slagroom
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanille suiker*
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 à 2 passievruchten
  • Extra: taartvorm ɸ28 cm (quichevorm), ingevet

Stap 1

Doe voor het deeg alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine met mes. Mix een paar keer kort tot het mengsel de consistentie van fijn broodkruim heeft. Doe over op in een mengkom. Snel tot een samenhangend deeg kneden. Druk het deeg uit tot een dikke schijf, wikkel in plasticfolie en zet het deeg minimaal een ½ uur in de koelkast.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de appels en snijd in schijfjes. Besprenkel met citroensap. Rol het deeg uit tussen twee vellen plasticfolie tot een lap van ca. 30 cm van 3 mm dikte. Bekleed de vorm met het deeg. Duw het deeg in de hoeken en zijkanten met je vingertoppen. Overtollig deeg langs de randen wegsnijden. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Elzasser appeltaart met mangoLeg de appel en mangoschijfjes om-en-om in cirkels op de bodem. Zet de taart nog even in de koelkast. Rol resterende deeg opnieuw uit en snijd er een kleine appelvorm uit.

Stap 3

Jolande met appeltaart met mango
Derde plaats met de Elzasser appeltaart met een twist

Halveer 2 passievruchten en wrijf het vruchtvlees ook door de zeef boven een kommetje. Klop de slagroom met de eidooiers los. Voeg basterdsuiker, vanillesuiker, passievruchtensap en kaneel erdoor. Schenk over de appel-mangoschijfjes. Laat de appeltaart in ca. 45 à 50 minuten gaarbakken. Leg halverwege het appelvormpje in het midden op de taart en bak mee. Laat de taart afkoelen. (Serveer met een bolletjes ijs als dessert.)

 

*Nog lekkerder, maar wel wat duurder: gebruik een half vanillestokje. Schraap het merg eruit en meng door het roommengel. Voeg dan ca. 20 gram suiker extra toe.

Nog meer gemak? Je kunt ook kant-en-klaar vers taartdeeg gebruiken (koeling AH). Nog sneller klaar.

Wie zal er winnen? Appeltaartwedstrijd van Marlène
Wie gaat er winnen? Dat is Keukenliefde met haar Franse appeltaart!

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *