Worldwide Wednesday

Peer- en appelgratin

Fransen zijn gek op gratin! Zowel hartig als zoet, romig of krokant, eenvoudig of complex. Eenvoudiger en lekkerder dan deze snelle hartverwarmende versie kan eigenlijk niet.  Vijf minuten en hop in de oven. Perfect met een kopje thee voor een geimproviseerde vieruurtje of als een licht warm dessert met een glas cider.

4 personen30 minuten

Ingredienten

  • 1 handpeer, geschild en in plakjes
  • 1 appel (bijvoorbeeld Elstar), geschild en in plakjes
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 ml cognac (of calvados, of niets)
  • een mespunt citroenrasp
  • kaneel  (naar smaak)
  • 1 ½  eetlepel suiker
  • 2 eetlepels gemalen amandelen
  • 25 gram boter, in stukjes
  • 4 eetlepels crème fraîche of vanille-ijs

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met wat boter. Meng voorzichtig de plakjes appel en peer samen met wat citroensap, cognac, citroenrasp en  een snufje kaneel.

Stap 2

Schep het fruitmengsel in de beboterde ovenschaal. Besprenkel met suiker en gemalen amandelen.  Verdeel de stukjes boter erover.

Stap 3

Bak de gratin in 20 à 30 minuten goudbruin en krokant in de oven. Serveer lauwwarm, met een dikke eetlepel crème fraîche óf vanille-ijs.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *