Waar moet je zijn in Gouda voor de beste culinaire hotspots? Onze eigen ‘locals’ geven het antwoord: Anita Ootjers, Jolanda van Dongen, Arjan de Knegt et ‘moi’ kennen exact de juiste adressen voor een heuse culinaire citytrip door historisch Gouda.

Het wordt een serie. Vandaag deel 1 met Jolande’s favorieten. ‘Natuurlijk heb ik er veel meer, maar ik kan niet al het gras voor de voeten van de andere foodies wegmaaien.’ Laat je verleiden…
Jolande Vos, culinair journalist en eigenaar I Love Food & Wine
Nog even in een notendop:
Mijn leven staat altijd in het teken van lekker eten en drinken. Als kind bakte ik al koekjes en cake bij mijn moeder in de keuken. Na de HAVO studeerde ik Diëtetiek en kwam via een omweg in de culinaire journalistiek terecht. Lekker eten staat bij mij dus op nummer één, daarnaast mijn tweede passie ‘het ontdekken van mooie wijn’. Sinds 2007 ben ik register-vinoloog. Onlangs won ik, samen met Danny van Lamoen en Lonneke de Bruijn, de zeer prestigieuze wedstrijd in wijnproeven: Saint Prix Saint Hubert. Al eerder schreef ik het kookboek ‘Gouda Kookt’. Momenteel maak ik voor Vivino wijnbeschrijvingen, en voor magazine WINELIFE schrijf ik recepten die aansluiten bij de Koopgids.
Mijn culinaire hotspots van Gouda:
Chocoladeatelier Puur
Dit chocoladeparadijs is gevestigd in een prachtig monumentaal pandje in het centrum van Gouda, vlak bij de Markt.
Eigenaar Peter van Driel maakt hier sinds 2005 de heerlijkste bonbons van ‘pure’ ingrediënten. Per dag worden er zo’n 900 stuks gemaakt. Zijn assortiment bestaat uit meer dan 22 soorten, en er komen steeds nieuwe smaken bij. Mijn favorieten zijn: de rode mondjes gevuld met passievruchtenganache, maar ook de caramel-bosbessen, gember-sesamzaad en de Limoncellobonbon zijn aanraders. Adres: Naaierstraat 4 http://puurchocolade.nl/

Grand Café Central

Voor de beste appeltaart ga je naar het 102-jaar oude Café Central op de Markt. Aan de voorzijde lijkt het een piepklein restaurant, maar het heeft 3 verschillende ruimten als je eenmaal binnen bent. Het interieur doet denken aan een Belgisch stamcafé. Volgens Tripadvisor is dit het beste lunchadres van Gouda. Vorig jaar ging eigenaar Loet de Groot met pensioen. De zaak is nu in handen van Sander Letschert die sinds 2004 de bedrijfsleider is. Adres: Markt 23

Japans restaurant Kichi
De lekkerste sushi kun je eten bij Kichi. Sinds 2011 is dit kleine restaurantje gevestigd in het centrum van Gouda. Gerund door het jonge Japanse echtpaar Mimi en Feng. Mijn favoriete sushi (én van mijn gezin!) is de Chef’s Roll, een zogenaamde Uramaki waarbij de rijst rondom de vulling zit. Waanzinnig lekker. Adres: Sint Anthoniestraat 14 http://kichi.nl/
Meer culinaire adressen in Gouda nodig? Kijk ook naar Deel 2, Deel 3, Deel 4 en Deel 5!
Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie