Klassieker

Pastéis de Nata; Portugese lekkernij

Pastéis de nata of pastéis de Belém zijn Portugese taartjes die al bijna tweehonderd jaar gemaakt worden volgens een geheim recept. Dat recept is in handen van Fábrica dos Pastéis de Belém in Lissabon.

Patéis de nata in Porto bij café Majestic
Patéis de nata in Porto bij café Majestic

Ik at de pasteitjes voor het eerst in de stad Porto bij Café Majestics (zie hier mijn filmpje!). Magnifiek lekker! Maar vandaag maken we ze zelf.

Welke wijn bij Pastéis de Nata?

Pastéis de nata eet je misschien in eerste instantie bij thee of koffie. Maar wijn kan ook. Kies voor een versterkte wijn van de muscatdruif, zoals Muscat Baumes-de-Venise (Rhône), Muscat de Frontignan (Languedoc) of de Portugese Moscatel de Setúbal.

16 stuks40 minuten + 13 minuten baktijd

Ingrediënten

  • 2 rollen bladerdeeg op rol (40×24 cm)
  • ½ vanillestokje
  • 1 biologische citroen
  • 500 ml slagroom
  • 1 kaneelstokje
  • 6 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • 50 gram custardpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • Extra: muffinvorm, ingevet, crème brûlee brander

Stap 1

Leg de 2 vellen bladerdeeg op elkaar. Rol ze luchtig op en snijd de rol in 16 stukjes van ongeveer 3 cm. Druk de schijven plat, maak een kommetje met je vingers en leg ze in de muffinvorm. Zet de muffinplaat ca. 30 minuten in de koelkast.

Stap 2

Maak intussen de roompudding. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit met een mes. Haal met een dunschiller wat gele schil van de citroen. Verwarm de slagroom langzaam met de citroenschillen, het vanillemerg en kaneelstokje op middelhoog vuur.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 250 °C  met de bakplaat erin. Meng intussen in een kom de eidooiers met 100 gram suiker. Roer er het custardpoeder door. Zeef de slagroom. Voeg de room al kloppende toe aan het eidooiermengsel. Overdoen in de pan en al roerende op laag vuur opnieuw verwarmen totdat het gaat binden. Let op: het mengsel moet indikken, maar mag niet koken en zeker niet aanbranden!!!

Pastéis de nata in muffinvorm
Vul het bladerdeeg met pudding in de muffinvorm

Stap 4

Haal de muffinplaat uit de koeling en druk het deeg verder uit tot een kommetje ontstaat die de rand raakt. Snijd eventueel overtollig deeg van de bovenkant. Prik met een vork een aantal gaatjes in het bladerdeeg. Vul elk deegbakje met pudding. Zet de muffinplaat op het bakblik en bak de taartjes ca. 13 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Stap 5

(Niet noodzakelijk) Meng de rest van de suiker (50 gram) met de kaneel en bestrooi de taartjes. Karamelliseer de suiker met een crème brûlee-brander.