Ga terug
+ servings
Zuurkool ovenschotel opa Willem uit het kookboekje Oma's klassiekers
Zuurkool ovenschotel van Opa Willem
Vegetarisch ovenschotel met zuurkool. Gegratineerde kaas, appel en knapperige pecannoten zorgen voor een nieuwe smaak.
Aantal 4 personen
Kook tijd 1 uur
1 uur

Equipment

  • ovenschotel van ca. 20 x 30 cm

Ingrediënten
  

  • 750 gram aardappels geschild en in stukken
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 goudrenetten geschild
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 500 gram zuurkool uitgelekt
  • 1 theelepel kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • 1 dl witte wijn
  • 75 ml melk
  • nootmuskaat
  • 125 ml zure room
  • 75 gram pecannoten
  • 100 gram geraspte belegen kaas

Instructies
 

  • Breng een pan met water en zout aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook in 25 minuten gaar.
  • Verhit de helft van de boter in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook 4 minuten. Snijd 2 appels in stukjes, voeg samen me de suiker toe en bak 3 minuten mee. Voeg de zuurkool, kruidnagels, laurier, witte wijn en 1 dl water toe. Laat 25 minuten koken op laag vuur en roer af en toe door.
  • Verwarm de oven voor tot 180℃ (hetelucht) of 200℃ (elektrisch). Giet de aardappels af in een vergiet en laat ze even nastomen. Verwarm de melk in de pan. Doe de aardappels weer in de pan en stamp tot een puree. Roer de boter erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schep de zuurkool, zure room en puree door elkaar en breng zonodig op smaak met zout en peper. Verdeel dit mengsel over de ovenschaal. Snijd de derde appel in dunne plakken en leg ze boven op het mengsel in de ovenschaal. Strooi de pecannoten en kaas erover. Zet de schaal in de oven en bak in 15-20 minuten goudbruin.

Voedingswaarde

Calorieën: 659kcal | koolhydraten: 66g | eiwit: 15g | vet: 38g | verzadigd vet: 16g | cholesterol: 69mg | vezels: 13g | suiker: 22g | vitamine C: 65mg