Aanleiding voor de creatie van dit deze zuurkoolschotel was een witte wijn van het Oostenrijkse wijndomein Velich. Als advies kreeg ik zuurkool en paddenstoelen. Zo kwam ik tot het maken van deze zuurkoolschotel. Maar voor een volgende keer zou ik toch het shoarmavlees vervangen door kip of kalkoen. Dan komt deze fantastische wijn nog beter tot zijn recht.
Deze zuurkoolschotel smaakt fris en toch lekker pittig door het shoarmavlees. Voor de hand liggend is een riesling uit de Elzas. Maar ook een frisse, licht houtgelagerde Chardonnay (Domaine Begude, Chardonnay Classique) is een goede combinatie.
4 personen
ca. 40 minuten
Ingrediënten
2 kilo kruimige aardappelen
150 ml melk
100 gram roomboter
200 gram winterwortel in blokjes
400 gram shoarmavlees
1 ui, gesnipperd
1 pakje gemengde paddenstoelen à 100 gram
1 pakje gekookte zuurkool met Riesling
1 klein bekertje crème fraîche
100 gram geraspte oude kaas
Stap 1
Aardappelen schillen en met zout in ca. 20 minuten gaarkoken. Fijnstampen en met melk en klont boter tot een smeuïge puree mengen.
Stap 2
Intussen oven voorverwarmen op 200 C. In koekenpan 50 gram boter verhitten en shoarmavlees 3 minuten bakken. Wortel toevoegen en 3 minuten meebakken.
Stap 3
Paddenstoelen voorzichtig schoonvegen met keukenpapier. In stukjes snijden. In pan 25 gram boter smelten. Ui even paar minuten fruiten. Dan paddenstoelen meebakken. Zuurkool en crème fraîche toevoegen. Ca. 10 minuten laten stoven.
Stap 4
Grote ovenschaal invetten. Verdeel het vleesmengsel over de bodem en schep daarop de zuurkool. Verdeel de aardappelpuree erover en strijk glad. Strooi de kaas erover en bak de zuurkoolschotel in ca. 15 minuten goudbruin.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie