Voor het weekend

Mexicaanse ‘kapsalon’: ongegeneerd smullen!

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Echt comfortfood; deze zogenaamde Mexicaanse ‘kapsalon’. Een gerecht waar je je vingers bij opeet. Zeker op een regenachtige zaterdag of zondag. Het is een mix van de bekende Nederlandse kapsalon en Nacho’s uit de oven; patat, biefstuk met Mexicaanse klassiekers als guacamole, pico de gallo (tomatensaus), zure room, limoensap en koriander. Waanzinnig lekker!

Het is een recept uit het kookboek Met mes & stokjes van Mascha Lammes; een kookboek met meer dan 70 internationale gerechten. In het intro vertelt ze het volgende:

Portret Mascha Lammes
Portret Mascha Lammes

‘Hoewel je in eerste instantie zou denken dat dit een Mexicaans gerecht is, komt het uit San Diego. Het is wel wat te vergelijken met de Nederlandse kapsalon, al doe ik het gerecht daar weinig eer aan. In dit recept zijn de knapperige frietjes bedolven onder een laag goed gemarineerd vlees, guacamole, pico de gallo, cheddar en zure room. Wij eten het vaak op zaterdag in de namiddag, direct vanaf de ovenplaat. Al is shared dining niet echt iets voor ons gezin, daar we allemaal nogal gulzig en inhalig van aard zijn.’

 

Welke wijn bij Mexicaanse ‘kapsalon’?

Bij dit complete ovengerecht met gemarineerde biefstuk drink je rode wijn. Liefst een ongecompliceerde. Mijn advies: kies gewoon wat je lekker vindt.

 

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Portugese Herdade do Cebolal

€ 12,37

Fruitig, sappig en niet al te zwaar; dat is deze Herdade do Cebolal uit Portugal. Afkomstig uit de regio Península de Sétubal; een schiereiland ten zuiden van Lissabon. Al eeuwenlang wordt hier prachtige wijn gemaakt met name geschikt voor de avontuurlijke wijnliefhebber. Deze rode wijn is op het fruit gemaakt waarin het terroir naar voren komt. Heerlijk bij deze Mexicaanse kapsalon vanwege z’n frisse zuren. Ook aan te raden als aperitief.

Carne Asada Fries Amerikaanse - Mexicaanse kapsalon uit het kookboek Met mes & stokjes van Mascha Lammes
Mexicaanse kapsalon
Voorbereiding: 1 uur 30 min
Bereiding: 1 uur
Totaal: 2 uur 30 min
Goddelijk mix tussen een Nederlandse kapsalon en Nacho’s uit de oven. Met gemarineerde biefstuk, knapperige frietjes en klassiekers uit de Mexicaanse keuken. Je wilt nooit meer anders.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 500 gram biefstuk in plakjes
  • 1 zak ovenfriet Oma’s smulfriet à 750 gram
  • 150 gram cheddar geraspt
  • 4 eetlepels zure room
  • 2 eetlepels groene jalapeño-peper- ringetjes potje

Marinade

  • 40 ml sojasaus
  • 30 ml olijfolie
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 50 ml limoensap 2 limoenen
  • 1 theelepel oregano gedroogd
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder

Guacamole

  • 2 rijpe avocado’s
  • 2 eetlepel limoensap
  • ½ ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Zout versgemalen peper

Pico de gallo

  • 3 tomaten fijngesneden
  • 1 sjalotje in dunne (halve) ringetjes
  • 1 eetlepel limoensap
  • 15 gram koriander grofgesneden
  • Zout

Extra nodig

  • grillpan, braadslede 25x35 cm

Bereiding
 

  • Snijd de biefstuk in dunne plakjes. Maak de marinade; doe alle ingrediënten in een kom: sojasaus, azijn, de olijfolie, knoflook, limoensap, oregano, komijnpoeder en chilipoeder. Wrijf het vlees in met de marinade en zet het minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Maak intussen de guacamole door de avocado’s te prakken en in een kom. Voeg toe: limoensap, ui, knoflook en wat zout. Zet afgedekt in de koelkast.
  • Meng voor de pico de gallo de tomatenstukjes met het sjalotje, de limoensap en de koriander. Voeg naar smaak wat zout toe en bewaar in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak 500 gram friet volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (15 tot 20 minuten bakken in een grote braadslede).
  • Haal het vlees uit de marinade en dep het droog. Verhit de grillpan. Bak het vlees in een in een paar minuten medium rare. Laat het daarna onder aluminiumfolie even rusten.
  • Als de friet goudbruin en krokant zijn, strooi je de cheddar erover en laat je de kaas nog even smelten in de oven.
  • Snijd ondertussen het vlees in kleine dunne reepjes en verdeel over de friet, samen met wat dotjes zure room, jalapeñoringetjes, de guacamole en de pico de gallo.

Bestellen kun je hier:

Cover Met mes & stokjesTitel : Met mes & stokjes
Auteur : Mascha Lammes
Uitgever : Uitgeverij Thomas Rap
ISBN : 978 94 004 0747 3
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept